Preşedintele Klaus Iohannis va participa peste o oră la o nouă videoconferinţă a membrilor Consiliului European pe tema măsurilor de gestionare a pandemiei de COVID-19. Până la consultările cu liderii europeni, şeful statului a anunţat că aşteaptă din partea membrilor guvernului o analiză asupra impactului economic. A urmărit declaraţiile redactorul RRA,Oana Bâlă.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis așteaptă de la miniștrii să îi comunice ce măsuri au luat deja dintre cele prevăzute în decretul prin care a fost instituită starea de urgență; ce măsuri sunt planificate și ce impact vor avea acestea asupra populației și economiei. Şeful statului a precizat că a avut în această dimineață o discuție cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul căreia a fost abordată tema circulației mărfurilor în Uniunea Europeană în condițiile în care măsurile luate de statele membre sunt diferite, fapt care poate genera blocaje. Tema va fi abordată și la videoconferința membrilor Consiliului European de la ora 18:00.
Klaus Iohannis: Aștept foarte urgent de la dumneavoastră o informare, până la ora 17:30, ca să pot avea un punct de vedere consolidat în videoconferință, să știu exact unde apar astfel de blocaje care ne interesează, dacă producem și noi astfel de blocaje și cum putem să contribuim la eliminarea acestor blocaje. Economia europeană nu poate să funcționeze fără transport și acest lucru ne este clar tuturor.
Reporter: Preşedintele României a mai spus că în principiu este de acord cu propunerea șefei Comisiei Europene privind limitarea accesului în uniune a persoanelor care vin din țări terțe și care nu au o problemă urgentă de rezolvat în Uniunea Europeană. Se dorește astfel limitarea turismului, în special a celui medical./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 martie)