2020. március 19

Az államfő üdvözölte a szükségállapotot kihirdető rendelet parlament általi megszavazását

A teljes politikai osztály felelősségérzetéről és szolidaritásáról tanúskodik az, hogy a parlament egyöntetűen elfogadta csütörtökön a szükségállapot kihirdetéséről szóló elnöki rendeletet – nyilatkozta Klaus Johannis államfő a szavazás után. A törvényhozás történetében először tartottak online szavazást, csak a két házelnök volt jelen a teremben. A rendkívüli állapotról szóló elnöki rendeletet az ülésre bejelentkezett 445 törvényhozó egyhangúlag jóváhagyta. „Külön értékelem a gyorsaságot, amellyel elfogadták a dekrétumot, valamint az egységet, amelyről a törvényhozók bizonyságot tettek” – fogalmazott az elnök nyilatkozatában, hangsúlyozva az egységes fellépés és a közös erőfeszítések fontosságát a koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.19)

Ne jöjjenek haza húsvétkor – üzeni Klaus Iohannis a külföldön élő romániaiaknak

Azt kérte Klaus Johannis államfő csütörtökön a prefektusoktól és a kormány fennhatósága alá tartozó intézmények vezetőitől, közvetítsék azt az üzenetet a külföldön élő román állampolgárok felé, hogy idén ne jöjjenek haza húsvétkor. Az elnök hangsúlyozta, „Európában gyakorlatilag nem lehet közlekedni”, bonyolult a hazajutás, és ha sikerül is, a szabályozások szerint Romániába érkezésükkor karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe kellene vonulniuk a román állampolgároknak, így értelmetlen hazajönni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

A román kormány átvállalta a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak segélyezését

Maratoni kormányülésen fogadott el egy sor gazdaságot is érintő intézkedéscsomagot a kormány. A kabinet döntése szerint az állami költségvetésből fizetik a járvány miatt kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását. A kényszerszabadságra küldött munkavállalók a fizetésük 75 százalékára jogosultak. Ezt a költséget mostantól a munkaügyi minisztérium a munkanélküli segélyalapból fedezi, amennyiben az érintett munkáltatók a kormányzati tiltások miatt szüntették be tevékenységüket (mint a vendéglátóhelyek és rendezvényszervezők), vagy arról nyilatkoznak, hogy forgalmuk legalább 25 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány miatt. Egy másik intézkedés szerint a kormány ötmilliárd lejre emeli a kis- és középvállalkozások hitelkeretének plafonját, amit szükség esetén 15 milliárd lejre növelnek. Az állam garanciát vállal a hitelekre. Egymillió lejes hitelig az állami garancia 90 százalékos, 1 millió lejnél nagyobb kölcsönök esetében pedig 80. A kamatokat száz százalékban támogatja a kormány.  A kormány az áfa-visszaigénylések gyors kifizetésével további 9 milliárd lejt akar visszaforgatni a reálgazdaságba. Florin Cîţu pénzügyminiszter korábban közölte: az adóhatóság felfüggeszti az ellenőrzéseket, az adóhátralékot felhalmozott cégek kényszervégrehajtását, az arra jogosult gazdasági szereplőknek pedig előzetes ellenőrzés nélkül utalják át a visszaigényelt áfát. A tárcavezető szerint 2008-ban bebizonyosodott: létfontosságú, hogy válság idején minél több pénzt pumpáljanak a gazdaságba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.17)

Demeny Andrei