Angela Merkel: Pandemia trebuie încetinită şi eşalonată evoluția ei pentru mai multe luni

Cancelarul german Angela Merkel a transmis miercuri seara un discurs televizat în legătură cu răspândirea coronavirusului. În doar jumătate de zi, numărul celor infectaţi a crescut cu 2215 persoane. Importanţa subiectului o ilustrează faptul că Angela Merkel este cancelarul Germaniei din anul 2005, dar până acum – cu excepţia discursurilor protocolare spuse de Revelion – este prima dată când politicianul apelează la un discurs televizat adresat cetăţenilor ţării sale.

Încetinirea pandemiei de coronavirus este o sarcină istorică, iar pentru aceasta trebuie oprită într-o măsură cât mai mare viaţa comunitară – a subliniat şeful guvernului federal german. „De la cel de-al doilea război până acum, nu a fost atât de importantă acţiunea comună solidară la nivel mondial” – a declarat Merkel, adăugând că în Germania este o democraţie care funcţionează datorită ştiinţei şi cooperării şi nu este impusă de vreo forţă exterioară. Iar într-o democraţie autentică deciziile trebuie adoptate în mod transparent, şi trebuie explicate.

Guvernul şi celelalte instituţii de stat fac eforturi pentru a protejeza comunitatea Germaniei şi să limiteze pagubele economice, sociale şi culturale. În această luptă ştiinţa reprezintă măsura. Poziţia oamenilor de ştiinţă este că deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusului de tip nou, nu există proceduri pentru tratarea bolnavilor, singurul lucru care se poate face ca pandemia să fie încetinită şi „eșalonată pentru mai multe luni”, astfel ca cercetătorii să aibă timp şi medicii să-i poată trata pe bolnavi. Germania are un sistem de sănătate excelent, „poate unul dintre cele mai bune în lume, dar până şi spitalele noastre s-ar supraaglomera, dacă într-un timp scurt ar trebui să trateze foarte mulţi pacienţi. Aceştia nu sunt doar cifre într-o statistică, ci oameni, şi noi formăm o comunitate în care fiecare viaţă, fiecare om contează – a spus cancelarul. Din acest motiv trebuie reduse la minim contactele directe, fizice între oameni astfel încât infecţia să se propage mai încet. „Acum prin păstrarea distanţei, ne exprimăm grija faţă de celălalt” – a spus Angela Merkel, adăugând că provocarea este istorică şi numai atunci se poate face faţă pericolului, dacă fiecare om simte că este vorba şi despre problema lui personală. Au apărut deja soluţii creative, care ne ajută să limităm efectele pandemiei. Sunt deja nepoţi, care înregistrează podcasturi pentru bunici pentru ca ei să nu se simtă singuri – spunea cancelarul.

Potrivit opiniei Angelei Merkel, restricţiile introduse de guvern reprezintă o lovitură fără precedent pentru economie. Atât pentru firmele mari, cât şi pentru întreprinzătorii mici. „Deja este foarte greu” şi „în săptămânile următoare va fi şi mai greu pentru aceştia”, dar guvernul face tot posibilul să contracareze efectele economice negative ale pandemiei şi să păstreze locurile de muncă.

În Germania, începând de această săptămână viaţa s-a transformat radical. Creşele, grădiniţele, şcolile s-au închis, elevii fac cursurile on-line. La fel ca în celelalte ţări vecine au fost introduse restricţii: sălile de fitness, bisericile, restaurantele, barurile, cluburile, muzeele sunt închise. Au rămas deschise doar magazinele de unde populaţia se poate aproviziona cu lucrurile strict necesare, însă – spre deosebire de Franţa şi Belgia – nu este interzisă părăsirea locuinţelor.

Ziarul Bild care a adunat statisticile din toate landurile, a scris că până miercuri seara în Germania s-au confirmat 12.041 de infecţii cu coronavirus. Această cifră este cu 2215 mai mare decât cea înregistrată la prânz, când erau „doar” 9926 de cazuri. Până acum în Germania 30 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza coronavirusului.

Székely Ervin, Rador