Revista presei internaționale – 19 martie 2020

După cum era de așteptat, pandemia de coronavirus ține și astăzi capul de afiș al presei internaționale. Cele mai negre scenarii par să se adeverească, scrie Der Spiegel: ”Coronavirusul ar putea infecta până la 10 milioane de oameni în Germania în următoarele luni, dacă măsurile preventive drastice nu vor fi respectate de toată lumea” – avertiza şeful Centrului de control al bolilor din Germania. După cum precizează săptămânalul din Hamburg, numărul infectărilor cu noul coronavirus continuă să crească exponenţial în Germania. „Ne aflăm la începutul unei epidemii care va continua să ne afecteze ţara multe săptămâni şi luni”, a spus la rândul său Lothar Wieler, preşedintele Institutului Koch din Berlin, care a precizat că s-ar putea să dureze doi ani până când o mare parte a populaţiei – până la 60-70% potrivit unor estimări – va contracta virusul şi îşi va crea imunitate la acesta, punct în care epidemia va fi în general sub control.
”Presa internațională salută prestaţia lui Emmanuel Macron ca lider al „războiului” împotriva coronavirusului”, titrează LE MONDE, referindu-se la discursul televizat de luni seara al președintelui francez, în care acesta a anunțat o limitare foarte strictă a călătoriilor, precum și amânarea celei de-a doua runde a alegerilor municipale. În cadrul acestui discurs, Macron a rostit cuvântul „război” de șase ori, subliniază cotidianul francez, reamintind că un sondaj de opinie a indicat faptul că 66% dintre locuitorii Hexagonului l-au considerat convingător, un „nivel atins rar de un președinte francez”. Pe același subiect, săptămânalul ”Der Spiegel” observă: „Adesea descris ca arogant și încrezut, Macron a găsit tonul potrivit în aceste situații”, așa cum a făcut-o şi după atentatul asupra Prefecturii Poliției din Paris sau după moartea celor treisprezece soldați francezi din Mali. „Această criză este însă diferită de cele anterioare și probabil că scenele din weekend cu parizienii care se plimbă în parcurile însorite și pe malurile Senei au fost cele care l-au determinat pe președinte să folosească acest vocabular al războiului”, conchide Spiegel, în timp ce Frankfurter Allgemeine Zeitung se mulțumește să constate că „în Franța, retorica de război a președintelui este unanim acceptată”.
Italia rămâne în continuare țara cel mai grav afectată din Europa, regiunea Lombardia ajungând în pragul colapsului. Seria de măsuri drastice privind distanțarea socială și izolarea continuă, notează LA STAMPA, care anunță că ministrul sportului ia în considerare suspendarea tuturor activităților în aer liber. Cuvintele oficialului italian vin ca urmare a numărului foarte mare de amenzi aplicate în întreaga Italie persoanelor care nu respectă carantina. Fotbalul, de departe cel mai popular sport din Peninsulă, este și el suspendat, dar ministrul de resort și-a exprimat speranța că meciurile ar putea reîncepe la data de 3 mai, cu sau fără spectatori. Din La Repubblica aflăm că familia Agnelli, deținătoarea mărcii Fiat, a donat Protecției Civile italiene 10 milioane de euro și 150 de aparate respiratorii. Alte firme care le-au urmat exemplul sunt Exor și filialele sale Fiat Chrysler Automobiles, Ferrari și CNH Industrial.
O altă țară extrem de afectată de epidemie este Iranul. Cotidianul HABERTÜRK citează datele unui studiu al Universității Tehnice din Teheran care estimează o cifră de 3,5 milioane de morţi în cazul în care nu va fi aplicată o carantină drastică în țară. Potrivit celor mai recente date, numărul deceselor în Iran a trecut de 1.130, iar numărul îmbolnăvirilor este de peste 17.300. Coronavirusul a fost depistat prima dată în Iran pe data de 19 februarie, în orașul Kum, iar ulterior focarele s-au extins în întreaga țară, după cum reamintește Haberturk.
Efectele economice ale pandemiei nu se lasă așteptate. Producţia de automobile în Europa se prăbuşeşte, avertizează ECONOMY TODAY, reamintind că majoritatea producătorilor de automobile care au unităţi de producție în Europa fie își reduc capacitatea fabricilor, fie le închid pentru a evita răspândirea virusului și pentru a limita pierderile financiare.
În peisajul sumbru al știrilor legate de evoluția pandemiei găsim și informații aducătoare de speranță: un medicament antigripal din Japonia are o „eficienţă clară” în tratarea coronavirusului, scrie The Guardian, citând autorități medicale din China. Potrivit informației, produsul farmaceutic numit Favipiravir, dezvoltat de o sucursală a firmei Fujifilm, a dat rezultate încurajatoare în testele clinice din Wuhan şi Shenzhen realizate pe 340 de pacienţi. Testele pacienţilor care au fost trataţi cu acest medicament au arătat dispariţia infecţiei cu coronavirus la patru zile din momentul în care fuseseră depistaţi pozitiv, faţă de media de 11 zile în cazul celor care nu au primit acest medicament. Tot despre un semnal de speranță scrie și publicația americană SCIENCE, dând exemplul Coreei de Sud. Se pare că această țară, având o populație de 50 de milioane de locuitori, și-a încetinit semnificativ epidemia fără să închidă orașe întregi și fără alte măsuri drastice, de felul celor care au ajutat China să-și țină epidemia sub control. În spatele acestui succes s-a aflat cel mai costisitor și mai bine organizat sistem de testare din lume, dar și intensificarea eforturilor de izolare a persoanelor infectate, la care s-a adăugat depistarea și punerea în carantină a persoanelor cu care bolnavii au venit în contact – explică Science. Experiența din Coreea de Sud demonstrează că “o capacitate de diagnosticare pe scară largă este soluția-cheie pentru controlul unei epidemii“, a declarat Raina MacIntyre, profesor specialist în prevenirea bolilor infecțioase de la Universitatea New South Wales din Sydney, citată de publicația americană.
În încheiere semnalăm un articol apărut în ziarul catalan La Vanguardia. ”Biserica Ortodoxă Română, de care aparține 85% din populația țării, și-a oferit marți mănăstirile ca spații de carantină pentru pacienții infectați cu coronavirus sau pentru persoanele care prezintă riscul de a-l contracta. Pe lângă deschiderea ușilor mănăstirilor sale și a altor facilități pentru cei infectați, biserica contribuie la ameliorarea efectelor epidemiei, aducând produse alimentare și produse de igienă personală persoanelor vulnerabile aflate în autoizolare” – notează La Vanguardia.

(Ruxandra Lambru, Agenția de presă RADOR)