În Franţa, autorităţile iau în calcul posibilitatea instituirii unei aşa-anumite stări de asediu

În Franţa, autorităţile iau în calcul posibilitatea instituirii unei aşa-anumite stări de asediu la nivel naţional, în care oamenii să nu aibă voie să iasă deloc pe stradă, în anumite intervale orare, ca urmare a faptului că nu toţi francezii respectă restricţiile impuse. Corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman, relatează.

Reporter: Ministrul de interne, Christophe Castaner, a spus că nu vor fi instituite imediat măsurile radicale, dar va fi o aplicare mai strictă a normelor în vigoare începând de mâine. El i-a încurajat pe primari să treacă la înăsprirea regulilor, dacă situaţia locală o impune şi a salutat deciziile luate astăzi de autorităţile pariziene, de a interzice accesul pe aleile de pe malurile Senei, pe Champ de Mars şi pe Esplanada Invalizilor, unde continuă să fie mult prea multă lume. La Nisa, primarul a decis că din această seară nu mai are voie nimeni pe stradă, în afara personalului medical, a poliţiştilor şi a celor cu permis special de trecere. Iiluminatul public se reduce pe timpul nopţii, iar delincvenţi vor fi urmăriţi inclusiv cu drone. De asemenea, accesul pe plajele de la Mediterana şi de la Atlantic este interzis. Potrivit ultimelor estimări, starea de izolare ar putea fi prelungită, în Franţa, până la şase săptămâni sau chiar mai mult. Poliţiştii controlează, în această ţară şi mâine, toate gările, în special pe cele din Paris, iar cei care încearcă să ia trenul şi să plece în provincie vor trebui să aibă justificări valabile pentru călătoriev altfel nu vor fi lăsaţi să urce în tren şi vor fi şi amendaţi. Toate măsurile sunt pentru a limita contagiunea şi a evita transportarea virusului în regiunile curate. În plan economic, ministrul finanţelor le-a cerut întreprinderilor să-i recompenseze imediat pe salariaţii care continuă să lucreze, cu o primă de 1.000 de euro.

Realizator: În Franţa s-au înregistrat până acum 12.600 de cazuri, cu 1.600 mai mult ca ieri. Sunt 450 de decese, 78 în ultimele 24 de ore. 1.300 de pacienţi sunt în stare gravă la reanimare./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 martie