Design modern de primăvară

Deşi poate uneori nu băgăm de seamă, decorul căminului nostru ne influenţează starea de spirit mai mult decât ne imaginăm, declanşând sau menţinând veselia, bucuria, voioşia sau, din contră, tristeţea, mâhnirea şi melancolia. De îndată ce vremea friguroasă cedează locul razelor binefăcătoare ale soarelui, parcă avem o nevoie nestăpânită și o dorință nebună de a face o schimbare radicală în spaţiul în care locuim. Nu există niciun fel de ”dacă”, ”sau” și nici ”poate” în acest sens: cel mai bun mod de a ne bucura pe deplin de noul sezon este prin crearea unei ambianțe adecvate, prin culori vibrante, amenajări mai speciale, înseninarea şi revigorarea decorului, dar și prin alungarea monotoniei şi energizarea spaţiului.

Cindy Ord/Getty Images for Marimekko/AFP

Primăvara este cel mai bun prilej pentru un nou început, stimulându-ne imaginaţia şi provocându-ne noi idei, noi scopuri, noi manifestări şi o atitudine pozitivă. După ce casa dvs. se presupune că a trecut deja de etapa ordinii și curățeniei, și este lipsită de orice aglomerație de elemente eterogene, este momentul oficial să oferiți spațiului dvs. o binevenită schimbare de sezon. Cele mai multe dintre ideile oferite de noi sunt extrem de ușor de aplicat și includ straturi proaspete de vopsea, accente pastelate și flori multicolore și parfumate. Întrucât este posibil să nu fiți pregătiți pentru o revizuire completă, vom alătura și câteva sfaturi care vor oferi casei dvs. o actualizare rapidă și blândă cu bugetul, folosind elemente pe care le aveți deja prin casă și care vă plac în mod deosebit. Indiferent de stilul care vă descrie cel mai bine casa – contemporan, rustic, minimalist, atemporal sau ultra-glam – cu siguranță veți găsi inspirații de decor adecvate interiorului dvs. atât în timpul primăverii cât și al celorlate anotimpuri.

 

Sfaturi utile pentru un decor inedit

 

Începând cu uşa de la intrare şi terminând cu dulăpiorul din baie, orice colţişor al casei poate fi ornat cu cele mai diverse obiecte. Folosiţi cuverturi, draperii, perdele, autocolante, fâșii de tapet, lenjerii de pat, corpuri de iluminat, covoare, huse sau pernuțe care să aducă personalitate locuinţei.

* Lumina naturală este, poate, cel mai important factor în a crea un ambient plăcut, cald şi senin, dându-ne energie şi bună dispoziţie. Pentru a o pune în valoare, vă recomandăm alegerea unei vopsele cât mai deschise pentru pereţi, nuanţă cât mai caldă şi deschisă, de preferat un pastel, și includerea unor oglinzi de dimensiuni mai mari în încăperile adecvate (living, dormitor, baie, hol). Pentru omogenitate, este recomandat ca nuanţa pereţilor să se repete şi în culorile covorului sau cea a perdelei.

* Pereţii nu trebuie lăsați la un ”stadiu incipient”, ba din contră! Îi puteți orna cu tablouri colorate, în forme inedite, care să spargă monotonia. Ca plan de rezervă, în caz că nu reuşiţi să aplicați un start proaspăt de vopsea, puteți folosi nişte autocolante decorative cu temă primăvăratică, desigur. Există și varianta înrămării unor materiale textile extravagante, sau agățării unor farfurii frumos decorate, oglinzi, fotografii, cuiere sau corpuri de iluminat pe o parte din perete, formând așa-numitul ”perete-galerie”.

* Chiar şi cele mai neînsemnate acțiuni pot influenţa aspectul final! Puteţi interveni asupra decorului fără a vă goli buzunarele, încercând să găsiţi o dispunere mai practică a pieselor de mobilier, dacă spaţiul vă permite (mai ales în living).

* Introduceţi elemente noi de decor cum ar fi pernuţe pentru canapea, vaze, suveniruri, obiecte de artă, tablouri, lămpi decorative, măsuţe de cafea sau ceasuri haioase de perete.

* Pentru a aduce noţiunea de soare în casă, folosiţi orice element de decor galben şi rotund, cum ar fi niște pernuțe sau tablouri, pentru un efect stilistic mai sofisticat.

* Decorarea casei pentru primăvară implică renunţarea la materialele groase şi înlocuirea acestora cu unele transparente şi subţiri. În acest sens, renunţaţi la draperiile din catifea sau perdelele foarte groase. În cazul în care canapeaua este acoperită cu o cuvertură dintr-un material gros, acum este momentul să optaţi pentru o husă mai subţire, deschisă la culoare, ideală pentru sezonul primăvară-vară. Puteți schimba chiar și husele de la scaune şi fotolii (dacă există), seturile de pahare sau bolurile şi farfuriile, alegând unele în nuanţe mult mai vesele. Îmbrăcaţi patul în aşternuturi fresh şi materiale fluide, dând o nouă față chiar și tăbliei de la capătul acestuia.

* Schimbaţi aspectul bibliotecii, prin organizarea cărţilor în funcţie de culoare, iar pentru un impact puternic, puneţi la vedere cărţile cu coperte colorate, în ton cu primăvara. Adăugaţi apoi statuete colorate, flori în miniatură şi alte obiecte de decor.

* În dormitor, puteţi aduce ca şi noutate, un fotoliu într-o culoare diferită faţă de restul obiectelor din cameră, pentru o pată de culoare.

* Dacă bugetul v-o permite, decorarea casei pentru primăvară ar putea include şi schimbarea covoarelor – în condiţiile în care acestea sunt pufoase și groase. Alegeţi unele cu ţesătură plată în culori şi modele cât mai vii.

* Schimbați culoarea accesoriilor pentru baie, cum ar fi săpuniera, perdeaua de duş sau prosoapele. Decoraţi baia cu lumânări colorate cu miros de vanilie, mango şi scorţişoară sau aşezaţi o mică vază cu flori artificiale sau diferite ornamente pe o etajeră sau la capătul căzii.

* Dacă beneficiaţi de spaţiul necesar, creaţi-vă pe balcon un refugiu pentru zilele stresante, unde să vă relaxaţi cu o carte bună, profitând de lumină şi aerul cald. Înconjuraţi-vă de multe plante, şi amenajaţi-vă un fotoliu confortabil (sau, de ce nu, un hamac) şi o etajeră (sau o măsuță), pentru lucrurile pe care doriți să le aveţi tot timpul la îndemână.

* Folosiţi culori pline de voioşie şi motive de sezon, inspirându-vă din natură! Țineţi cont de faptul că fresh nu înseamnă numai verde. Ieşiţi din tipare şi optaţi pentru culori de sezon, cum ar fi lila, roz, alb, fistic, oranj, roşu, turcoaz, bleu, roșu, galben, sau alte nuanţe crude şi pastelate, cărora le puteţi alătura nuanţe neutre, pământii. Combinaţi-le în mod inteligent, cu cele mai intense, cu mare atenţie, însă, pentru a nu periclita proporţia culorilor şi pentru a nu rezulta un curcubeu nedorit.

* Pentru o revitalizare completă, porniţi de la mobilier şi materiale în culori neutre şi adăugaţi pe parcurs accesorii şi decoraţiuni în culori vibrante și contrastante.

* Folosiți fără milă flori de sezon, precum lalelele, zambilele, brândușele, freziile, ghioceii sau narcisele, care pot fi cumpărate direct în ghivece sau așezate în vaze de diverse forme şi mărimi, şi ele în culori vesele și contrastante.

* Accesorizați casa cu decorațiuni organice. Coșurile din nuiele sau mobilierul din rattan sunt doar câteva dintre posibilitățile pe care le aveți la îndemână.

* Indiferent de ce ar recomanda specialiştii pentru designul de interior, motivele şi imprimeurile florale au fost întotdeauna în tendinţe. De la cele mai mici accesorii decorative şi până la piesele mari de mobilier, elementele şi ţesăturile cu imprimeuri florale vor da un plus de naturaleţe casei. Totuşi, pentru a nu încărca vizual spaţiul, va trebui să ţineți cont de proporţii, palete de culori şi texturi.

* Cel mai important lucru este, ca atunci când începeţi să decoraţi, doar câteva piese să prezinte modele florale pentru a nu încărca inutil încăperea şi a nu cădea în extrema cealaltă. De exemplu, dacă aveţi pereţii decoraţi cu un astfel de tapet optaţi pentru draperii simple, în culoarea dominantă a camerei sau a tapetului. În schimb, dacă aveţi perdelele şi draperiile cu desene florale, atunci cuvertura de pe pat sau aşternuturile vor fi într-o singură culoare.

* Marele avantaj pe care îl au motivele florale este acela că, spre deosebire de alte elemente de decor, au o mare mobilitate, versatilitate şi adaptabilitate, astfel că pot fi aşezate aproape oriunde şi pe aproape orice. Se potrivesc de minune în decorul sufrageriei, dar şi pe masa din bucătărie, pe hol, în dormitor sau în baie, asta ca să ne referim doar la interior. Nu uitaţi că puteţi extinde decorarea florală şi pe balcon, terasă sau în grădină.

* Utilizați pernuţe decorative cu imprimeuri florale, picturi ce prezintă motive florale, ceşcuţe, şervete, farfurii, perdele, storuri, feţe de masă, textile, covoare, perdele, draperii, tapet, plăci de faianţă cu motive florale sau scaune și fotolii cu tapiserie florală. Dacă optaţi pentru motive florale de dimensiuni mici, restul încăperii trebuie să fie obligatoriu într-o singură culoare. NU se recomandă imprimeurile cu flori mari într-o cameră deja aglomerată sau de mici dimensiuni, întrucât creează iluzia de micşorare a spaţiului, cel puţin la nivel optic.

* Cu toate că amestecul de “florale” creează energie, trebuie să păstrați un echilibru, fără să-l denaturaţi. Soluţia este de a limita cantitatea de “florale” la câteva elemente-cheie. Este esențial ca decorarea cu imprimeuri florale să se potrivească, culorile existente să aibă un numitor comun, sau cel puțin să păstreze culorile complementare. Nu vă fie teamă, însă, să repetaţi un model pe care îl îndrăgiţi, chiar dacă va domina camera. Floralele moderne sunt ideale în spații cu linii curate și mobilier neutru.

 

Câteva decorațiuni handmade

 

Nu întotdeauna trebuie să cheltuim o avere pentru a aduce un strop de prospeţime şi noutate în casă. Există idei şi metode prin care putem face acest lucru cu propriile noastre forţe şi propriile noastre mânuţe. Câteva flori, crenguţe, ţesături, lipici, hârtie, panglici, dar şi un pic de îndemânare şi răbdare sunt de-ajuns pentru un proiect handmade.

* O sugestie mai puțin așteptată este aceea de a folosi o umbrelă colorată ca suport de flori. Pentru a deveni o „vază” funcţională, legaţi umbrela undeva la mijloc cu o fundă sau un șiret mai gros într-o culoare contrastantă şi apoi, agăţaţi aranjamentul pe un perete vizibil.

* O coroniţă din flori pentru uşa de la intrare este o idee clasică şi uşoară în acelaşi timp. Cromatica este cel mai important aspect. Aveţi grijă ca florile alese să contrasteze frumos atât unele cu altele, cât şi cu fundalul pe care va fi agăţată. Aveţi nevoie de un cerc de sârmă sau o coroniţă mai veche, o eşarfă, panglică lată sau orice alt material textil în nuanţe de verde, floricele uscate sau artificiale şi câteva rămurele mai subţiri. Îmbrăcaţi cercul de sârmă în materialul verde şi prindeţi-l din loc în loc cu sârmuliţe pe care să le ascundeţi cu ajutorul floricelelor multicolore, dar şi al altor accesorii care vestesc venirea primăverii.

* Creaţi o atmosferă romantică cu lumânări parfumate, utilizând un haios suport handmade. Singurele lucruri de care aveţi nevoie sunt nişte borcane simple, transparente, de dimensiuni diferite și eventual niște pietricele colorate pentru a le așeza pe fundul borcanului, ca bază pentru lumânări.

* Un aspect vesel puteţi realiza în oricare dintre încăperi cu ajutorul unor fluturaşi din hârtie. Aveţi nevoie de hârtie cartonată de diverse culori, un creion, foarfecă şi bandă dublu adezivă. Desenaţi conturul unui fluturaş, apoi decupaţi-l şi aşezaţi-l pe un perete, deasupra unei canapele sau a patului din dormitor. Pentru un efect deosebit, încercaţi să creaţi aspectul unui stol de fluturi.

* Coşul de hârtii personalizat este perfect pentru zona biroului. Nişte pagini rupte din reviste sau ziare vechi, lipici rezistent şi un pic de răbdare este tot ceea ce aveţi nevoie. Lipiți porțiuni de pagini, în forme și culori diferite pe toată suprafața coșului și veți obține un recipient absolut inedit.

* Dați-i vechii strecurători o nouă întrebuinţare, ataşându-i fire rezistente cu care să o puteţi agăţa şi umplând-o cu pământ şi flori de sezon, de exemplu panseluţe.

* Jucaţi-vă cu dimensiunile! Câteva figurine mici şi hazliu colorate într-o vază transparentă, plină cu apă, reprezintă o bază unică pentru un buchet de flori de primăvară.

* Nu se poate să nu fi observat în magazinele de specialitate sumedenia de materiale (metraje) viu colorate, pe care nu trebuie decât să le măsuraţi, cumpăraţi, tăiaţi şi tiviţi. Acoperiţi cu ele patul, canapeaua, fotoliile, scaunele, sau folosiţi-le pe post de faţă de masă sau ca şervete de bucătărie.

* Simpaticii ciucuraşii sunt accesorii care pot fi folosite inclusiv pentru decorarea locuinţei, existând mai multe modalităţi de ornare. Dacă nu aţi văzut până acum flori artificiale din ciucuraşi, poate a venit timpul să vi le faceţi chiar voi. Doar înfigeţi ciucuraşii pe ramuri de pom sau pe beţe din bambus şi aşezaţi-le într-o vază transparentă.

* Folosiţi ghivece vesele, pictate, adăugaţi-le accesorii speciale, vopsiţi-le sau lipiţi globuri sparte colorate.

 

 

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.goodhousekeeping.com/home/decorating-ideas/g30433830/spring-decorating-ideas/

https://www.housebeautiful.com/room-decorating/colors/g1180/spring-decorating-ideas/

https://www.houzz.com/magazine/10-fun-decorating-projects-for-spring-stsetivw-vs~24291426

https://www.houzz.com/magazine/spring-style-5-ways-to-freshen-with-pastels-stsetivw-vs~2078442

https://mavis.ro/blog/idei-pentru-un-decor-de-primavara/

https://www.artdecor.ro/2018/02/23/design-interior-de-primavara/

https://spotondesign.ro/blog/amenajare-de-primavara/

https://mavis.ro/blog/cum-poti-sa-aduci-primavara-in-locuinta-ta/