NATO îndeamnă Macedonia de Nord: „Alăturaţi-vă nouă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Macedoniei de Nord să se alăture acestei alianțe ca al 30-lea membru, a anunțat Guvernul de la Skopje. În scrisorea către premierul Macedoniei de Nord, Oliver Spasovski, Stoltenberg scrie că statele membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord au informat guvernul SUA că au acceptat și ratificat protocolul de aderare la NATO pentru Macedonia de Nord, semnat la 6 februarie 2019 la Bruxelles, act prin care acest document a intrat în vigoare.
„În numele tuturor statelor membre, este o onoare să vă informăm și să vă invităm să vă alăturați Tratatului Atlanticului de Nord”, a scris secretarul general al NATO premierului Macedoniei de Nord.
În conformitate cu articolul 10 din Tratatul Atlanticului de Nord, Macedonia de Nord devine un membru cu drepturi depline al NATO la data depunerii unui instrument de aderare la guvernul SUA.
Parlamentul Macedoniei de Nord a ratificat în unanimitate Tratatul Atlanticului de Nord la 11 februarie şi asta „în avans”, respectiv înainte de decizia oficială finală a NATO asupra acestuia, înainte de a fi dizolvat din cauza alegerilor parlamentare.
„Permiteți-mi să profit de această ocazie pentru a-mi exprima satisfacția, precum și satisfacția tuturor țărilor membre NATO, pentru aderarea viitoare a Macedoniei de Nord la Alianță”, a scris Stoltenberg în scrisoarea sa. /ciliu/pvelisar

(www.b92.rs – 21 martie)