Papa Francisc le cere antreprenorilor să nu demită pe nimeni din cauza Covid-19: „Expresia „să se salveze cine poate” nu e soluția”

Jordi Évole de la emisiunea „Lo de Évole” difuzată de televiziunea spaniolă La Sexta a vorbit cu Papa Francisc despre criza declanșată de coronavirus. Pentru suveranul pontif este clar: Bergoglio le-a transmis oamenilor de afaceri că soluția nu este concedierea muncitorilor.
Jordi Évole îi povestește papei cum „multe companii concediază mulți angajați” din cauza crizei coronavirusului. „Ce poate face un sistem precum capitalismul într-o situație de genul acesta?”, îl întreabă jurnalistul.
„Soluțiile concrete trebuie căutate de fiecare în fiecare situație, dar cu siguranță, expresia ‘să se salveze cine poate’ nu este o soluție”, spune Papa Francisc, care solicită, de asemenea, ca muncitorii să nu fie concediați.
„O companie care demite să se salveze nu este o soluție. În acest moment, mai mult decât concedierea, trebuie să primim și să arătăm că există o societate solidară”, subliniază suveranul pontif, care afirmă că acestea sunt „marile gesturi de care este nevoie acum”.
Pe de altă parte, Papa Francisc subliniază că speră ca criza datorată coronavirusului „să învețe popoarele să își revizuiască viețile”: „Vom fi mai buni. Desigur, mulți vor rămâne pe drum și va fi greu, dar am credință”.
„Într-o situație precum criza coronavirusului, pot exista crize de credință? Chiar și un papă poate să pună la îndoială existența lui Dumnezeu?”, îl întreabă Jordi Évole pe Papa Francisc.
Papa mărturisește că, deși nu în acest moment, în viața sa își amintește că a avut „îndoielile sale legate de credință”: „Am avut crizele mele de credință și le-am rezolvat prin harul lui Dumnezeu. Dar nimeni nu este salvat de la calea comună a oamenirii, care este cel mai bun drum, cel mai sigur, concret. Și asta ne face bine tuturor”./oavram/sdm2

(https://www.lasexta.com – 22 martie)