2020. március 24

Egész napra kiterjesztik a kijárási tilalmat

Szerdától a nappali órákra is kiterjesztik a koronavírus-járvány miatt korábban csak az éjszaka idejére elrendelt kijárási tilalmat – jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő. Az országban ezentúl csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menniük. Erről a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak. Ezentúl a katonaság is besegít a rendőröknek és csendőröknek a rendfenntartásban – tette hozzá az államfő. A karanténrendelkezések, illetve az otthoni elkülönítés betartásának ellenőrzésére elektronikus megfigyelő eszközöket fognak használni. A legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztály számára teljes kijárási tilalmat rendelnek el Romániában. Az újabb intézkedéseket Ludovic Orban miniszterelnökkel, valamint az illetékes tárcavezetőkkel folytatott egyeztetés után jelentette be Iohannis, hozzátéve, hogy kedd estig újabb katonai rendeletet adnak ki a koronavírus terjedésének fékezését célzó szigorításokról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Csaknem kétszázzal emelkedett a koronavírussal fertőzött új betegek száma

Csaknem kétszázzal emelkedett a koronavírussal fertőzött új betegek száma. Kedd délig 762 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust. Mintegy 5500-an vannak intézményesített karanténban, és csaknem 84 ezren otthoni elkülönítésben. 16 Covid-19-es beteget kezelnek intenzív osztályon, 79 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Romániában eddig 8, egyéb súlyos betegségekben is szenvedő halálos áldozata volt a kórnak, külföldön további 8 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét. A hatóságok országszerte a fertőzés tömeges terjedésére készülnek. Kedden elkezdték felszabadítani a kórházi helyeket a Covid-19-ben szenvedők számára. Az egészségügyi miniszter rendelete szerint 48 órán belül hazaküldenek minden beteget, akinek nincs halaszthatatlanul szüksége kórházi kezelésre, 14 nappal elnapolnak minden halasztható műtétet, és két hétre felfüggesztik a beütemezett orvosi vizsgálatokat is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Közel kétezer személyt bírságoltak meg az éjszakai kijárási tilalom megszegése miatt

Több mint 1700 személyt bírságoltak meg a rendfenntartó erők az este 10 órától reggel 6 óráig érvényes kijárási tilalom megszegése miatt a katonai rendelet életbe lépésének első éjszakáján. Országos szinten 1741 személyt azonosítottak az utcákon és bírságoltak meg az intézkedés be nem tartása miatt hétfő este 10 óra és kedd reggel 6 óra között. További 22 személyt amiatt büntettek meg, mert nem tartották be az otthoni karanténra vonatkozó intézkedést, tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR). Az intézményes karantént elhagyó személyeket nem azonosítottak a rendfenntartó erők az említett időszakban. A 2020/2-es számú katonai rendelet értelmében azok a lakhelyi elkülönítésbe küldött személyek, akik elhagyják lakásukat az illetékes hatóságok engedélye nélkül, magas kockázati tényezőt jelentenek az új koronavírus terjesztése szempontjából és a rendfenntartó erők intézményes karanténba viszik és őrizet alá helyezik őket. Az intézményes karantént az illetékes hatóságok engedélye nélkül elhagyó személyeket pedig újabb 14 napos karanténba helyezik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Tokió 2020: egy évvel elhalasztják az idei olimpiát

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan bejelentette: Thomas Bach elnök és Abe Sindzó japán miniszterelnök megállapodott abban, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. A két vezető kedden telefonon egyeztetett egymással, és a koronavírus-járvány miatt kialakult kiszámíthatatlan helyzetre hivatkozva, valamint az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kapott legfrissebb tájékoztatásra alapozva foglalt állást a játékok elhalasztása mellett, a sportolók és valamennyi résztvevő egészségének a megőrzése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)

Ervin Székely