Guvernul analizează mai multe scenarii pentru a veni în ajutorul clienţilor băncilor aflaţi în dificultate

O soluţie care va veni în ajutorul clienţilor băncilor aflaţi în dificultate va fi finalizată în următoarele zile, a anunţat la RRA ministrul finanţelor, Florin Cîţu. El a explicat că guvernul analizează mai multe scenarii împreună cu reprezentanţii sistemului bancar şi cu cei ai Băncii Naţionale:

Florin Cîţu: Lucrăm cu vreo două, trei scenarii. Vă spun că soluţia finală trebuie să o prezentăm în aceste zile. Va fi o soluţie care implică efort atât din partea statului, din partea băncilor, dar şi a Băncii Naţionale.

Realizator: Pentru mulţi se vor amâna și plățile ratelor, dar cu dobânda cum va rămâne?
Florin Cîţu: Aici este implicarea statului şi încercăm să vedem cum putem susţine noi acest efort. De fapt, sunt trei lucruri: ratele, dacă sunt amânate, lichididatea pentru sistemul bancar, dacă nu mai sunt plăţi, îţi trebuie lichididate acolo şi bineînţeles, dobânzile. Şi de aceea e nevoie de noi trei la masă, să avem un produs care să fie complet.

Realizator: Ministrul finanţelor a mai spus că guvernul pregăteşte noi măsuri economice pentru susţinerea companiilor afectate de criza coronavirus. El a vorbit despre relaxarea condiţiilor de rambursare a TVA şi de noi produse de finaţare, prin EximBank, care vor fi gata chiar de astăzi pentru companiile mari. De asemenea, importurile de materiale sanitare necesare în lupta cu noul virus urmează să fie scutite de taxele vamale.#HUN/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie