Premierul maghiar este acuzat că vrea să folosească abuziv situaţia de urgenţă provocată de pandemia de coronavirus

Mai multe articole din presa internaţională îl critică pe prim-ministrul maghiar Orbán Viktor pentru că sub pretextul salvării populaţiei de coronavirus urmărește să dobândească puteri nelimitate pe un termen nedeterminat. Ieri, parlamentul de la Budapesta a respins propunerea prim-ministrului ca legislativul să voteze în regim de urgenţă şi fără dezbatere parlamentară proiectul de lege potrivit căruia guvernul să poate să conducă prin decrete, iar parlamentul să-şi întrerupă activitatea pe termen nelimitat. Pentru a adopta reglementarea specială era necesară o majoritate de patru cincimi, ceea ce nu s-a realizat. Succesul obținut de opoziţie este însă unul temporar, mâine proiectul de lege va fi discutat în parlament în regim obişnuit, dar partidul de guvernământ, Fidesz dispune de o majoritate confortabilă de două treimi.

Cotidianul de orientare liberală britanic The Guardian consideră că împuternicirea guvernului de a legifera pe termen nelimitat este îngrijorătoare din punctul de vedere al principiilor democratice. Guvernul argumentează necesitatea adoptării proiectului de lege prin aceea că altfel nu se poate reduce pericolul imens pe care-l reprezintă pandemia de coronavirus. Criticii proiectului actului normativ sunt de părere că este riscant faptul că legea nu prevede un termen până la care starea de urgenţă rămâne în vigoare, iar competenţele temporare pot fi folosite abuziv. Reprezentanta Comitetului Helsinki în Ungaria, Pardavi Márta spune că este inacceptabil ca guvernul să primească un cec în alb. Acesta poate fi folosit împotriva presei libere, având în vedere că proiectul de lege are un articol care permite guvernului să sancţioneze răspândirea ştirilor false. În replică, Kovács Zoltán – purtătorul de cuvânt al guvernului – consideră că este o prezumţie subiectivă şi iresponsabilă să credem că prevederea împotriva ştirilor false poate fi aplicabilă jurnaliştilor independenţi. Dar trebuie să luăm în considerare – arată autorul articolului din The Guardian – care au fost acțiunile guvernului Orbán din ultimii 10 ani. Organizaţiile civice şi intelectualii independenţi acuză cabinetul că acesta demolează normele democratice şi statul de drept. Responsabilul de Ungaria din Parlamentul European, francezul Delbos Corfield, atrage atenţia asupra faptului că Ungaria a părăsit în mod periculos valorile democratice. Pentru acest motiv, nu se poate da mână liberă lui Orbán Viktor care, invocând situaţia creată în urma pandemiei, să primească puteri nelimitate şi să anihileze drepturile cetăţenilor.

Până acum în Ungaria s-au confirmat 167 de cazuri de infecţie cu coronavirus (după apariţia ziarului, în dimineaţa zilei de marţi cifra a crescut la 187 n. r.) scrie The Guardian adăugând că este posibil ca numărul celor infectați să fie mult mai mare, dar s-au efectuat puţine testări. Prim-ministrul duce în mod consecvent o politică naţionalistă şi antiimigranți. A creat o legătură între migraţie şi coronavirus. În acelaşi timp, nu se ştie cât de eficiente sunt măsurile adoptate până acum şi dacă sistemul de sănătate şubred va putea să facă faţă situaţiei, atunci când numărul bolnavilor va creşte în mod exploziv. Ziarul, invocând surse proprii, menţionează că tocmai au intrat pe teritoriul Ungariei 60 de cetăţeni străini, care au fost ţinuţi la aeroport anterior într-o încăpere strâmtă, iar când au plecat nu li s-a spus să se autoizoleze.

Ziarul de orientare conservatoare germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) consideră că Ungaria se îndreaptă către o dictatură. Folosind pretextul pandemiei de coronavirus Orbán Viktor încearcă să dărâme ceea ce a mai rămas din statul de drept. Peste tot în lume se iau măsuri dure, ceea ce implică riscuri pretutindeni, dar ceea ce plănuieşte politicianul maghiar este un fel de lovitură de stat – apreciează FAZ. Doreşte să guverneze complet în afara parlamentului. În ultimii 10 ani Orbán Viktor a dat dovada în repetate rânduri că, profitând de o majoritate de două treimi în legislativ, nu scapă nicio ocazie să abuzeze de putere, dacă are ocazia. Democraţia maghiară de o bună bucată de timp s-a defectat. Sunt alegeri libere, se poate exprima liber orice opinie, dar toate instituţiile de stat sunt controlate de Fidesz, în mâna acestui partid este majoritatea presei, iar în plan  economic, clienţii politici ai Fidesz beneficiază de avantaje necinstite. Acum însă s-a ajuns într-un punct în care toate controalele vor fi eliminate şi Orbán va putea să guverneze fără niciun obstacol. Uniunea Europeană este apăsată de multe probleme, și nu e cea mai neînsemnată dintre acestea  faptul că printre statele membre va exista în curând şi un stat dictatorial. Celelate țări ar trebui să analizeze repede ce fel de consecinţe va avea acest lucru pentru Ungaria. Cu atât mai mult că şi dreapta poloneză se pregăteşte ca sub pretextul pandemiei să transforme într-o farsă alegerile prezidenţiale programate pentru luna mai – concluzionează prestigiosul cotidian german.

Portalul maghiar Mandiner mai reaminteşte faptul că exact în urmă cu 87 de ani, la data de 24 martie 1933, parlamentul german l-a împuternicit pe Adolf Hitler să guverneze statul prin decrete, fără parlament.

Székely Ervin