AFP: România trece la carantină totală din cauza virusului, impusă de armată

Președintele român Klaus Iohannis a anunțat că țara va intra miercuri sub interdicție totală de circulație pentru a încetini răspândirea noului coronavirus, cu armata detașată pentru a impune interdicția.
„Românii se vor confrunta cu noi restricții”, a declarat Iohannis marți într-un discurs televizat, invocând „complexitatea situației”.
România a introdus deja starea de urgență și interdicția deplasării pe timp de noapte, însă Iohannis a anunțat că de miercuri anterioara „recomandare” pentru cetățeni de a rămâne în clădiri „va deveni o obligație bazată pe principiul: «Stăm acasă»”.
Românii nu vor mai avea voie să iasă din casă pe timp de zi decât pentru a merge la muncă și a cumpăra provizii esențiale.
Oamenilor de peste 65 de ani – unul dintre grupurile cele mai vulnerabile la complicații provocate de virus – li se va interzice să iasă din casă în orice împrejurare.
Poliția și jandarmii au aplicat interdicția pe timp de noapte începând de luni seară, iar acum li se va alătura armata.
România a raportat marți 762 de cazuri confirmate de Covid-19, un salt cu aproape 200 de cazuri față de ziua precedentă, și opt decese.
Pentru a se asigura că miile de oameni aflați acum în izolare sau carantină vor respecta regulile, Klaus Iohannis a afirmat că ar putea fi introdus un sistem de „supraveghere electronică”, fără a oferi și alte detalii.
În urma declarării stării de urgență săptămâna trecută, barurile, bisericile și școlile au fost închise, zborurile din Italia și Spania au fost suspendate, iar controlul la graniță este mai exigent.

Romania moves to full virus lockdown enforced by army

AFP (Franţa), 24 martie 2020

Traducere: Andrei Suba