2020. március 26.

Lemondott az egészségügyi miniszter

Ludovic Orban sajtóértekezleten jelentette be a hírt, amely már korábban kiszivárgott a sajtóba. Ideiglenesen Victor Costache tisztségét Nelu Tătaru, a szaktárca államtitkára veszi át. A közszolgálati rádió tudósítójának, Carla Tănasie-nak az értesülései szerint az egészségügyi miniszter lemondását a kormányfő kérte azért mert elégedetlen volt a koronavírus terjedése elleni intézkedések hatékonyságával.

Victor Costache nemrég bejelentette, hogy előkészített egy megállapodást a Matei Balş Fertőző Betegségek Intézetének menedzserével, Adrian Străinu-Cercel-el, amelynek alapján egy innovációs program keretében Bukarest teljes lakosságát tesztelnék oly módon, hogy a szűrővizsgálatot végző csapatok házról-házra járnának.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke, Marcel Ciolacu szerint a legnagyobb hiba az orvosi személyzet megfertőzése volt. „Ez történt a fővárosi Gerota kórházban, Suceaván és úgy hallottam, hogy következnek más kórházak is”. (Rador Hírügynökség)

Legfennebb kilenc hónapra felfüggesztenék a banki kamatok törlesztését

Az erről szóló sürgősségi kormányrendelet szerepel a mai kormányülés napirendjén. Ezt Klaus Iohannis államfő jelentette be tegnap, aki arra kérte a lakosságot, hogy legyen bizalma abban, hogy a gazdaság és az emberek helyreállnak majd, ha ennek az eddig nem látott mérvű válságnak vége lesz. Az államfő hozzátette, hogy a banki kamatok törlesztésének legtöbb kilenc havi felfüggesztését igényelhetik természetes és jogi személyek is. Bizonyosak vagyunk abban, hogy addig visszaáll a dolgok természetes rendje. Florin Cîţu pénzügyminiszter elmondta, hogy a banki kamatok fizetésének a felfüggesztését egyszerűsített ügymenetben képzelik el, úgy, hogy ezt telefonon és e-mailen is igényelni lehessen. A tárcavezető ugyanakkor megfontoltságra intette azokat, akik a kedvezményt igénybe akarják venni. Azt javasolta, hogy a hitelezők kezdetben csak egy-két hónapi halasztást kérjenek, s később – amennyiben a helyzet úgy kívánná – ezt hosszabbítsák meg, így elkerülhetőek „a nagyobb gondok” – fogalmazott a miniszter. (Rador Hírügynökség)

A TAROM légitársaság felfüggeszti a franciaországi és németországi járatait

Az intézkedés ma lép érvénybe. Mint ismeretes a TAROM tegnap felfüggesztette belföldi járatait is, annak érdekében, hogy megakadályozza az új koronavírus-fertőzés terjedését. (Radio România Actualităţi)

Elhunyt Paul Goma

A 84 éves író, a kommunista rezsim üldözöttje tegnap hajnalban halt meg egy párizsi kórházban. Az erről szóló információt megerősítette Paul Goma életrajzírója, Mariana Sipoş is. Az író fia, Filip Goma azt kérte a romániai sajtótól, hogy ne keressék vele a kapcsolatot. Paul Goma holttestét elhamvasztják és a párizsi kolumbáriumban helyezik el. (Radio România Actualităţi

Videokonferencia révén ülésezik a Szenátus

A megbeszélések napirendjén a házszabály módosítása szerepel. A javaslat értelmében a bizottsági, a plenáris, valamint a frakcióvezetői gyűlések rendkívüli helyzetekben internetes kapcsolat (on-line) révén is megtarthatóak. A határozat-tervezet értelmében a szavazás eredményét a szenátus főtitkára rögzíti és elküldi valamennyi szenátornak, akik részt vettek a szavazáson. Rendkívüli helyzetet a Szenátus Házbizottsága rendelhet el azt követően, hogy konzultált a frakcióvezetőkkel. A Szenátus megbízott elnöke, Titus Corlăţean a parlament épületéből vezeti a gyűlést a két titkárral együtt, a többi szenátor interneten vesz részt a munkálatokon. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador