Astăzi liderii Uniunii Europene dau undă verde pentru negocierea integrării Albaniei şi Macedoniei de Nord

Şefii de stat şi ai guvernelor statelor membre UE vor discuta astăzi printr-o videoconferinţă şi, conform aşteptărilor, vor vota pentru începerea negocierilor cu Albania şi Macedonia de Nord în vederea integrării acestor ţări în Uniunea Europeană.

Cei 27 de lideri vor ratifica acordul unanim acceptat la nivel ministerial, dând astfel dovadă că Uniunea Europeană poate să adopte decizii strategice chiar şi în situaţii de criză – a declarat pentru Népszava comisarul pentru extindere, Várhelyi Olivér. Andreja Metelko-Zgombić, secretarul de stat al guvernului croat responsabil de afacerile europene, a declarat în numele Consiliului Uniunii Europene (Croaţia îndeplineşte preşedinţia acestei instituţii) că este vorba despre „un rezultat istoric pentru cele două ţări şi este un semnal politic favorabil pentru Balcanii de Vest”. Entuziasmul este alimentat de faptul că anul trecut în octombrie, liderii europeni nu au reuşit să ajungă la un consens cu privire la integrarea celor două ţări, chiar dacă majoritatea a fost de părere că a sosit vremea respectării angajamentelor făcute Albaniei şi Macedoniei de Nord. Atunci Franţa, Danemarca şi Olanda au blocat procesul. Franţa şi-a motivat opoziţia prin aceea că procedura de extindere este imperfectă deoarece nu garantează ca doar ţările candidate care merită acest statut să fie membre ale UE. De aceea, a solicitat ca înainte de începerea negocierilor cu cele două state, Comisia Europeană (CE) să reformeze procedura de extindere. Olanda şi Danemarca nu au fost de acord cu integrarea Albaniei, susţinând că această ţară încă nu este pregătită pentru integrare, având probleme cu respectarea statului de drept şi cu lupta împotriva corupţiei.

Prima victimă a eşecului din octombrie a fost Zoran Zaev, fostul prim-ministru al Macedoniei de Nord, deşi tocmai el a fost cel care a reuşit să convingă parlamentul şi populaţia să accepte schimbarea denumirii ţării din Macedonia în Macedonia de Nord, realizând deblocarea situaţiei tensionate cu Grecia (şi în Grecia există o regiune, care poartă numele de Macedonia). După summit-ul din octombrie, Zaev şi-a dat demisia şi au fost convocate alegeri anticipate care trebuiau să aibă loc în luna aprilie – dar care probabil vor fi amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Zaev – în calitate de prim-ministru interimar – a salutat consensul realizat acum la Bruxelles şi a declarat că ”nu mai sunt obstacole şi condiţii” înainte de începerea negocierilor. Între timp, Comisia Europeană şi-a revizuit procedura tratativelor privind integrarea, satisfăcând astfel solicitările preşedintelui francez Emmanuel Macron. În februarie CE a propus ca pe viitor să fie formulate mai concret cerinţele faţă de ţările candidate, cele care îşi respectă angajamentele să fie stimulate, iar cele care rămân în urmă să fie sancţionate. Guvernul francez a fost mulţumit de modificările propuse, dar înainte să-şi dea acordul a solicitat ca toate celelalte state membre să fie de acord cu amendamentele CE. În ceea ce priveşte opoziţia Danemarcei şi Olandei, CE a fost de acord ca pentru Albania să fie stabilite criterii suplimentare, care trebuie să fie úndeplinite înainte de începerea negocierilor. După cum a declarat ministrul de externe olandez Stef Blok, după decizia de marţi, aşteaptă de la Tirana ca înainte de începerea negocierilor să pună în practică recomandările Comisiei de la Veneţia privind reforma Curţii Constituţionale şi a procedurii electorale; să fie respectată libertatea presei şi să înceapă lupta împotriva corupţiei, cu atenţie deosebită la acele cazuri în care sunt vizate persoane cu funcţii înalte.

Deocamdată nu s-a fixat o dată pentru începerea negocierilor şi nici Comisia Europeană, nici Consiliul Uniunii Europene nu a dorit să avanseze un termen. Toţi au declarat însă că fiecare ţară va fi evaluată după meritele proprii. Várhelyi Olivér a adăugat că CE va prezenta cât de repede posibil foaia de parcurs şi calendarul negocierilor de aderare.

Székely Ervin, Rador