2020. március 27

Az EU több mint három milliárd eurót különit el Romániának a koronavirus-járvány leküzdésére

Az Európai Unió több mint három milliárd eurót különit el Románia számára a koronavirus-járvány leküzdésére, azonban az összeg lehivásárt egy tervet kell kidolgoznia, nyilatkozta Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő. Negrescu azt kérte a román kormánytól, hogy viszonyuljon a legnagyobb komolysággal e segitséghez és hozza meg a szükséges intézkedéseket. Másrészt, Cristian Buşoi liberális európarlamenti képviselő a belső piacért és inovációért felelős uniós biztosoktól azt kérte, hogy intézkedjenek sürgösen a kis- és közép  vállalatok, a gyógyszeripar és az egészségügyi termékek biztositásának támogatásáért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

A Román Vöröskereszt egymillió védőmaszkot szerzett be

A Román Vöröskereszt egymillió védőmaszkot szerzett be, amelyeket területi szervezetei, a Védelmi Minisztérium, a Sürgösségi Helyzetek Főigazgatósága, a határrendészet, csendőrség, az Országos Adóhivatal és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal között osztott szét. Igy,a védőmaszkok eljutnak a koronavirussal fertőzött beteggel közvetlen kapcsolatban lévő alkalmazottakhoz és önkéntesekhez. Az egymillió védőmaszk mintegy 800 ezer euróba került, ami több hazai vállalat támogatásának köszönhetően gyűlt össze. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

Besszarábia Romániával való egyesülésének 102-ik évfordulója

Százkét évvel ezelőtt egyesült Besszarábia Romániával. 1918 március 27-én beteljesült esemény révén egy politika visszaélést orvosoltak, nyilatkozta Ioan Negrei történész. A Chişină Rádiónak adott interjúban a történész kihangsúlyozta, hogy az Egyesülést egyetlen biróság sem hatálytalanitotta és érvényes a mai napig. Ion Negrei nagyra értékelte az akkor politikai osztályt, amelynek volt bátorsága megtenni az egyesülés fele vezető lépést, drámai, kritikus és kiszámithatatlan körülmények között. Jelenleg, Moldova Köztársaságban több unionista párt létezik, amelyek egy politikai mozgalmat hoztak létre. Noha, közvéleménykutatások szerint egyre inkább növekszik azok száma, akik támogatják Besszarábia újraegyesitését Romániával, az unionista pártok választási sikere jelentéktelen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

Az Állandó Választási Hatóság az önkormányzati választások halasztását javasolta

Az Állandó választási hatóság a június végére tervezett önkormányzati választások halasztását javasolta pénteken, az állam- és a kormányfőnek, illetve a parlament vezetőségének eljuttatott dokumentumban. A hatóság vezetője egy törvénytervezetben is javasolta, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli időszak idejére hosszabbítsák meg a helyi választottak mandátumát, illetve az önkormányzati választásokat tartsák meg legkésőbb hat hónappal a rendkívüli állapot beszüntetése után. Ludovic Orban miniszterelnök pénteken közölte, konzultálni fog a pártokkal ebben a kérdésben, hogy „törvényes megoldást” találjanak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

Andrei Demény