Cazurile de violenţă domestică în Franţa, cu peste 30% mai frecvente, pe fondul carantinei

Rata violenţei domestice a crescut cu peste 30% în Franţa, de când ţara a intrat în carantină, pentru contracararea răspândirii pandemiei de coronavirus, a comunicat Ministerul de Interne.

Această consecinţă îngrijorătoare a carantinei instituite de guvernul francez pe 17 martie a fost anunţată de ministrul de interne, Christophe Castaner, joi, într-un interviu televizat. Reclamaţiile de violenţă domestică au devenit cu 32% mai frecvente în „zona de jurisdicţie a jandarmeriei”, din regiunile franceze şi cu 36%, în Paris.

Datele nu acoperă întreg teritoriul francez, întrucât „zona de jurisdicţie a jandarmeriei” include doar oraşe cu peste 20.000 de locuitori. Carantina a forţat oamenii să stea acasă, ceea ce a mărit riscul pentru victimele abuzului domestic. Castaner a precizat că vor fi implementate noi măsuri pentru a permite victimelor să ceară ajutor, pe durata carantinei. Victimele vor putea să ceară ajutor la farmacii, a spus Castaner: „O femeie care suferă de pe urma violenţei domestice, când merge la farmacie fără soţul ei, trebuie să aibă posibilitatea de a cere ajutor.” El a adăugat că ar putea fi dezvoltat un sistem de coduri, pentru victime care s-ar afla în farmacie alături de un soţ violent.

Utilizarea sistemelor de coduri împotriva violenţei domestice este implementat, deja, în Spania. Ministrul francez a mai spus că poliţia va fi la „apel de urgenţă” şi a declarat că lupta împotriva violenţei domestice este „o prioritate”. În Franţa, victimele violenţei domestice pot apela gratuit numărul 3919, pentru a solicita ajutor./mbrotacel/gpodea

www.euronews.com – 28 martie