Realizator: Amalia Bojescu – Un mesaj de solidaritate socială transmite ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, în exclusivitate la „Românii de pretutindeni”: a fi împreună separat – spune diplomatul român, care i-a declarat colegei Alla Stâncaru-Luncă faptul că cele 110 parohii ortodoxe de pe teritoriul Germaniei sunt acum structura de rezistenţă, iar preoţii din aceste parohii sunt cei care aduc românilor alinare în aceste momente.
Emil Hurezeanu: Suntem într-o perioadă critică, suntem într-o perioadă de despărţire, de solitudine şi de comunitate, comunicare mai degrabă simbolice, prin intermediul terţilor, care sunt politicienii, care sunt platformele reţelelor sociale, mass media. Trebuie sa ne gândim că există şi riscul ca în această perioadă să ne poziţionăm critic unii faţă de alţii. Mulţi oameni, români, care trăiesc în diaspora se simt oarecum criticaţi sau expuşi unor critici suplimentare, dincolo de pericolul existent pentru noi toţi din partea comunităţii naţionale: „Vin ăştia din Italia, din diaspora, infectaţi!”
Există de asemenea şi un punct de vedere – poate legitim, eu nu discut acum – al îngrijorării celor din ţară, care se văd confruntaţi cu un aflux de membri ai comunităţii din diaspora. Trebuie să fim foarte conştienti că suntem toţi fiii şi fiicele aceleiaşi ţări, că avem toţi în vremurile bune un rol important în stabilitatea şi în progresul ei şi că trebuie să ne reîntâlnim la un moment dat, oriunde am fi, în pace şi tovărăşie – dacă pot să folosesc cu o conotaţie foarte prezentă şi foarte pozitivă acest termen. Ne vom întâlni, ne vom strânge iarăşi mâinile, ne vom îmbrăţişa… Nu avem voie, în măsura în care ne ferim de boală acum, fiecare în parte şi împreună, să ne despărţim şi din alte motive. N-avem deloc acest drept; dimpotrivă./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 martie)