The New York Times: Olimpiada de la Tokyo se va amâna cu exact un an

Potrivit informaţiilor cotidianului american, Jocurile Olimpice din Tokyo vor începe la data de 23 iulie 2021 şi se vor termina pe 8 august.

Din cauza pandemiei de coronavirus, Comitetul Olimpic Internaţional (IOC) a decis marţi în favoarea amânării competiţiei sportive. Vineri IOC a declarat că, după o largă consultare cu conducătorii comitetelor olimpice naţionale, peste trei săptămâni vor anunţa noua dată la care vor fi organizate Jocurile Olimpice programate pentru acest an. Cotidianul The New York Times scrie însă că noua dată a Olimpiadei va fi anunţată mult mai devreme, poate peste doar câteva zile. Această ipoteză pare a fi confirmată de faptul că pentru astăzi (29 martie) a fost convocată o şedinţă extraordinară a IOC.

Potrivit articolului, nu este întâmplător faptul că noua dată este stabilită aproape cu exactitate peste un an de la cea programată iniţial. Motivul este că această perioadă este cea mai favorabilă pentru canalul de televiziune NBC Universal, care a plătit mai mult de un miliard de dolari pentru dreptul de a transmite evenimentul sportiv pe teritoriul Statelor Unite. Aceasta înseamnă că jocurile olimpice se vor desfăşura în perioada cea mai fierbinte a verii japoneze. Câteva comitete olimpice naţionale au propus din acest motiv ca Olimpiada să aibă loc primăvara, când vremea este mai blândă, însă atunci competiţia sportivă s-ar suprapune peste campionatele naţionale şi internaţionale de fotbal din Europa şi cu meciurile din ligile profesioniste de hochei, baschet şi baseball din Statele Unite (NHL, NBA, MLB). În afara de aceste considerente, IOC vrea să evite şi perioada când se va organiza campionatul european de fotbal – amânat şi acest turneu din 2020.

Preşedintele IOC Mark Adams a reacţionat laconic la informaţiile publicației The New York Times, spunând că deocamdată aceasta este doar o simplă speculaţie.

Ervin Székely

RADOR – 29 martie