Continuă pregătirea sistemului e sănătate pentru scenariul 4

Continuă pregătirea sistemului de sănătate pentru scenariul 4, în lupta cu noul virus, în care am putea intra chiar de astăzi, după ce, potrivit celui mai nou bilannţ, numărul cazurilor de COVID-19 a depăşit 1.800. Este o luptă contracronometru şi aseară au fost anunţate mai multe prevederi care vizează sistemul aflat în prima linie. Astfel, personalul medical de specialitate nu mai poate refuza detaşarea sau delegarea pe perioada stării de urgenţă, ei trebuie să meargă oricunde este nevoie, chiar la spitale din alte judeţe – a anunţat şeful DSU, Raed Arafat. Tot el a precizat că spitalele nu mai pot refuza internarea pacienţilor pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea infecţiei cu noul coronavirus. În aceste conndiţii, personalul medical este obligat să se protejeze în toate cazurile.
Raed Arafat: Refuzul de internare al unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţa penală, atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie, precum şi a medicilor, care efectuează gărzi în spitale, că pacienţii nu pot fi refuza tratamentul pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi cu COVID-19.
Realizator: Secretarul de stat în MAI nu a dat detalii despre cum vor fi asigurate echipamentele de protecţie pentru toate spitalele, aceasta în condiţiile în care tot el a spus că pe plan mondial s-a ajuns la o speculă şi la un şantaj incredibile, inclusiv din partea producătorilor, însă de ieri a început producţia internă a primelor măşti de protecţie, urmând ca în scurt timp să se producă 150.000 de bucăţi pe zi./avladucu/amondiru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 martie