Guvernul urmează să clarifice cum va putea fi folosită ordonanța de urgență care suspendă plata ratelor

Guvernul urmează să clarifice astăzi cum poate fi folosită de românii cu credite şi de firmele aflate în dificultate ordonanța de urgență care suspendă plata ratelor. Pe agenda ședinței executivului de astăzi ar urma să se afle norme de aplicare ale acestui act normativ. Petruța Obreja urmărit subiectul și are detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: Românii vor putea amâna plata ratelor fie pentru o lună, două, fie pentru o perioadă de nouă luni maximum, spunea ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Potrivit acestuia, ordonanța de urgență adoptată recent de executiv este o măsură curajoasă și oportună în acest moment și care vine în sprijinul populației care se află într-o formă sau alta de îndatorare la bănci. Ministrul mai spune că ordonanța de urgență este o măsură unică în Europa și a ținut să combată criticile apărute potrivit cărora măsura nu ar veni în sprijinul populației, ci al băncilor.
Florin Cîţu: Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În ordonanţă nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar. Iar faptul că băncile nu primesc aceste rate pe toată această perioadă înseamnă că trebuie să finanțeze din piață, cu dobândă și acea dobândă este susținută tot de bănci.
Reporter: În cadrul ședinței de astăzi miniştrii ar putea dezbate normele de aplicare ale acestei ordonanțe, norme ce vor aduce lămuriri despre cine poate aplica, modalitatea de aplicare, perioada în care pot fi transmise băncilor solicitările, dar și ce se va întâmpla după cele nouă luni de la suspendarea ratelor. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, spunea că ratele se suspendă pe perioada dorită de debitor. Dobânda va fi eșalonată ulterior însă, semnalând totodată și o excepție în cadrul creditelor ipotecare.
Florin Cîţu: În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă să fie plătită pe o perioadă de 5 ani de la momentul suspendării.
Realizator: Între timp, PSD se pregătește să aducă modificări actului normativ. Liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații, care au cel mai mare număr de parlamentari, vor să treacă în această săptămână prin legislativ un proiect prin care cei care solicită amânarea ratelor până în septembrie să nu plătească dobânzi la dobânzi. Marcel Ciolacu critică actualul guvern și atrage atenția că oamenii sunt îngrijorați, în condițiile în care mulți nu mai au salarii./avladucu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 martie