BALKAN INSIGHT: Starea de urgență a României stârnește temeri privind libertatea presei

Activiștii avertizează că libertatea presei poate fi restricționată în România de anumite prevederi ale stării de urgență care permit închiderea de site-uri care publică știri false și scutesc autoritățile de obligația de a le răspunde jurnaliștilor la solicitările urgente de informații.

BALKAN INSIGHT (Serbia), 30 martie 2020 – Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), un ONG care promovează libertatea presei și bunele practici în jurnalism, și-a exprimat îngrijorarea că prevederi adoptate ca parte a stării de urgență menite a combate răspândirea coronavirusului în România ar putea obstrucționa capacitatea jurnaliștilor de a informa publicul.

„Cel mai îngrijorător aspect al tuturor acestora îl constituie, din perspectiva mea, restricțiile privind accesul la informații de interes public”, a declarat pentru BIRN Cristina Lupu, directoarea executivă a CJI.

„Lipsa de transparență a autorităților e un semnal foarte rău și cea mai mare problemă cu care se confruntă acum presa noastră”, a afirmat Lupu, precizând că acest fapt a avut consecințe negative pentru public, „care nu are acces la informație la timp”.

Președintele român Klaus Iohannis a declarat stare de urgență la nivel național pe 16 martie.

Măsura, care va rămâne în vigoare 30 de zile și poate fi prelungită cu aprobarea parlamentului, a provocat temeri că ar putea fi utilizată pentru secretizarea informațiilor.

Una dintre prevederile ei îi conferă guvernului puterea de a elimina din spațiul public informații pe care el le consideră a fi false, o prerogativă de care autoritățile s-au folosit de cel puțin trei ori după 16 martie.

Chiar dacă site-urile de știri și articolele vizate erau în mod evident false, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a avertizat luni cu privire la puterile de urgență și „eliminarea de articole și site-uri întregi, fără a oferi [posibilități de] apel și mecanisme de corectare”.

„Împărtășesc preocuparea autorităților române privind combaterea diseminării informațiilor false legate de criza de sănătate”, a declarat într-un comunicat reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir.

„Totuși, concomitent, vreau să reamintesc importanța asigurării fluxului liber al informațiilor, care este o componentă esențială pentru a asigura publicului informații privind măsurile vitale necesare pentru îngrădirea virusului, cât și pentru respectarea dreptului presei de a relata despre pandemie și despre politicile guvernamentale”, a adăugat el.

OSCE a avertizat în privința riscului reprezentat de faptul că guvernul poate decide ce este știre falsă și ce este jurnalism legitim, precum și că puterile speciale extinse conferite statului de starea de urgență pot fi folosite la restricționarea nedreaptă a muncii jurnaliștilor.

CJI a inițiat un proiect denumit Jurnalul de Redacție pentru a le permite jurnaliștilor să-și exprime „frustrările” legate de munca sub starea de urgență.

Lipsa răspunsurilor din partea instituțiilor oficiale este una dintre cele mai des întâlnite probleme raportate în Jurnal, care este publicat zilnic pe pagina de Facebook a CJI. Perioada de timp în care instituțiile sunt obligate să răspundă la solicitările jurnaliștilor s-a dublat în cursul stării de urgență.

Articol de Marcel Gascón Barberá

https://balkaninsight.com/2020/03/31/romanias-state-of-emergency-raises-media-freedom-concerns / Traducere: Andrei Suba/asuba