În Austria se dorește testarea întregii populaţii pentru coronavirus

Miercuri numărul persoanelor din Austria infectate cu COVID 19 a depăşit cifra de 10.000. Cele mai multe cazuri au fost raportate din regiunea Tirol, care este situată în vecinătatea Italiei.

Numărul decedaţilor a crescut la 128, iar 1098 de persoane au fost declarate vindecate şi au putut părăsi spitalele. În schimb, peste 1100 de persoane sunt tratate în secţiile de terapie intensivă ale spitalelor. Guvernul condus de Sebastian Kurz, atât pe baza acestor date cât şi cunoscând prognozele ştiinţifice privind evoluţia pandemiei, a decis să înăsprească măsurile de protecţie a populaţiei, astfel că planurile privind o eventuală relaxare a măsurilor speciale pe timpul sărbătorilor pascale au fost abandonate. Au fost mobilizate persoanele care au lucrat ca ambulanţieri în timpul serviciului militar, personal al spitalelor, al căminelor de bătrâni sau au îndeplinit sarcini legate de ordinea publică. Aceştia, împreună cu 3500 de voluntari şi 2000 de militari îi ajută acum pe cei din sistemul sanitar. Începând de miercuri în fiecare magazin alimentar care are o suprafaţă mai mare de 400 de m², cumpărătorii trebuie să poartă mască de protecţie (care sunt distribuite gratuit la intrarea în magazine). Personalul magazinelor trebuie să poarte măşti şi mănuşi de protecţie. În celelalte magazine aceste măsuri vor intra în vigoare din 6 aprilie. Guvernul speră că până atunci marile lanţuri de magazine vor reuşi să achiziţioneze echipamentele de protecţie necesare. Este vorba despre măşti de unică folosinţă, care însă – potrivit normelor – pot fi duse acasă, spălate, uscate, dezinfectate şi utilizate din nou. În magazine vor fi inscripționate anumite semne care indică distanţa minimă dintre cumpărători, iar la intrare numărul persoanelor care pot intra împreună va fi limitat printr-un dispozitiv. Măştile şi celelalte echipamente de protecţie trebuie să fie cumpărate de magazine, dar cheltuielile ocazionate vor fi ulterior compensate de stat.

Cancelarul Sebastian Kurz și-ar dori ca fiecare cetăţean al Austriei să fie testat, pentru că astfel ar putea fi depistate şi acele persoane care nu prezintă simptomele bolii, dar sunt purtătoare ale virusului şi îi pot infecta pe alţii. Pentru a atinge acest scop ar fi nevoie de efectuarea a 15.000 de teste pe zi, dar în prezent capacitatea sistemului sanitar este sub 4000 de teste pe zi. Kurz a recunoscut că e foarte dificilă achiziționarea mijloacelor necesare pentru testare, pe piaţa mondială cererea fiind mult mai mare decât oferta. Potrivit opiniei specialiştilor, cea mai mare problemă o constituie cumpărarea kiturilor de testare, acestea fiind foarte puţine. Din cauza lipsurilor şi a echipamentelor de protecţie inadecvate, multe cadre medicale s-au îmbolnăvit.

Liderul opoziţiei, politicianul socialdemocrat Pamela Rendi-Wagner – medic a cărui pregătire de specialitate este virusologia – a declarat că trebuie creat urgent un centru informaţional al virusului la ministerul sănătăţii, unde să fie centralizate toate informaţiile din spitale legate de pandemie. O bancă de date de acest fel nu funcţionează încă în Austria. Pamela Rendi-Wagner spune că doar dacă există un astfel de centru, atunci se pot distribui resursele şi echipamentele (de exemplu aparatele de ventilaţie) acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

Între timp a început instruirea personalului medical pentru folosirea aparatelor de ventilaţie. Cu două avioane au fost aduse din Bulgaria şi din România îngrijitori, care îi asistă la domiciliu pe cei vârstnici. Comunitatea chineză din Austria a organizat aducerea de măşti de protecţie din China, care vor ajunge în capitala Austriei. Cei care lucrează în prima linie pe frontul luptei împotriva coronavirusului vor primi al 15-lea salariul lunar cu scutire de impozit. Guvernul Austriac a adus o serie de măsuri pentru sprijinirea economiei, dar prognoza băncii naţionale indică o scădere cu 2,5% a economiei în anul 2020. Guvernul Kurz încurajează firmele să-şi reducă programul de lucru. Statul acoperă 80% din salariul celor care din cauza coronavirusului intră în şomaj tehnic. Totodată, firmele pot solicita amânarea plăţii ratelor pentru credite luate de la bănci şi pot beneficia de credite avantajoase. Pentru persoanele fizice autorizate guvernul a creat un fond special. Până acum 60.000 de astfel de persoane au primit un ajutor rapid de 1000 de euro. Această sumă însă poate să crească la 6000 de euro în decurs de trei luni.

RADOR – 1 aprilie