Propunere a Comisiei Europene

Comisia Europeană propune o schemă de program redus de lucru la nivelul Uniunii pentru a ajuta europenii să își păstreze locurile de muncă pe perioada pandemiei de COVID-19. Anunțul a fost făcut astăzi de președinta Comisie, Ursula von den Layen, care a precizat că statul ar urma să suporte o parte din salariul angajaților.
Reporter: Gabriela Mitrovici – Modelul propus astăzi de șefa Comisiei Europene a fost aplicat de Germania în timpul crizei din 2008. Guvernul de la Berlin plăteșe o parte din retribuția salariaţilor în perioade de criză, pentru ca firmele să nu recurgă la concedieri. Pandemia de COVID-19 afectează economiile tuturor statelor membre, iar companiile, deși nu au venituri, trebuie să achite salarii – a spus Ursula von den Layen în mesajul video în care a anunțat această inițiativă.
Ursula von den Layen: Noi am învățat lecțiile din criza financiară din 2008. Statele membre care au avut acest instrument au ajutat milioane de oameni să își păstreze locurile de muncă și companii să treacă prin criza financiară cu toți salariații. Aceasta este schema de program redus de lucru sprijinită de stat. A redus efectele recesiunii, a păstrat locurile de muncă și le-a permis companiilor să revină pe piață revigorate.
Reporter: Președinta Comisiei a mai spus că schema va fi garantată de toate statele Uniunii, fără a dezvălui cum anume va fi finanțată. A anunțat însă că noul instrument de susținere a acestui program va fi propus de Comisie în această săptămână./lcoman/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI  – 1 aprilie