În Republica Moldova, cei mai mulţi bolnavi infectaţi cu coronavirus sunt la Chişinău

Realizator: În Republica Moldova, cei mai mulţi bolnavi infectaţi cu coronavirus sunt la Chişinău.
Reporter: Mariana Vasilache – Guvernul de la Chişinău a adoptat, ieri, prin angajare de răspundere un pachet de măsuri economice şi sociale în contextul crizei. Premierul Ion Chicu urma să le prezinte astăzi în plenul parlamentului. La şedinţă însă nu s-au prezentat deputaţii din cadrul majorităţii parlamentare, formate din Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat, astfel că şefa legislativului, Zinaida Greceanîi, a constat lipsa de cvorum şi a anunţat că şedinţa nu se va ţine. Comportamentul majorităţii parlamentare a fost criticat de opoziţie. Deputaţii socialişti susţin că prin lipsa majorităţii la şedintă trebuie înţeles faptul că proiectul asumat de guvern nu va fi contestat prin moţiune de cenzură şi respectiv poate fi considerat adoptat. Opoziţia a anunţat că nu va depune moţiune de cenzură însă a criticat dur atât prevederile proiectului, ineficiente în actuala situaţie ce ar promova mai mult interese economice ale guvernării, cât şi comportamentul majorităţii parlamentare. Potrivit legislaţiei, dacă în decurs de 72 de ore nu va fi depusă o moţiune de cenzură împotriva guvernului, iniţiativele propuse prin acest mecanism vor fi considerate adoptate. Clasa politică nu a dat dovadă de unitate nici în această perioadă de criză – constată comentatorul politic Ion Tăbârţă. El a declarat, în cadrul unei emisiuni la radio Chişinău, că toate propunerile anunţate de guvern trebuiau discutate în parlament şi votate măsurile cele mai buine pentru cetăţeni.
Ion Tăbârţă: Ar fi fost logic să vină cu aceste măsuri în parlament, să fie dezbătute, să se vină cu anumite propuneri şi cele mai rezonabile pentru a face faţă provocărilor care ne aşteaptă să fie adoptate. Însă, vedem că guvernul are propria abordare a problemei. Deja am văzut critici destul de dure, dintre toate practicile pe care le putea guvernul să le adopte, a les calea cea mai grea, cu impact mai dezastruos pentru economia Republicii Moldova, dar şi pentru cetăţeni.
Reporter: Între timp, astăzi, în Republica Moldova a fost confirmat încă un deces şi au fost diagnosticate pozitiv 82 de persoane. Astfel, bilanţul îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Republica Moldova a juns la 505 persoane şi s-au înregistrat şase decese. Patru localităţi, inclusiv oraşele Soroca şi Ştefan Vodă, au intrat în carantină, de astăzi, din cauza numărului mare de persoane infectate cu noul coronavirus din aceste localităţi./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 aprilie)