Revista presei internaționale – 3 aprilie

Catastrofală și de nivel planetar, pandemia coronavirsului acaparează aproape întreaga atenție a presei internaționale. astfel încât în ziarele străine încap cu greu alte știri.

În plus, se pare că această criză poate provoca și miracole: în plină criză a coronavirusului, ȚRusia a trimis în Statele Unite un avion militar cu ajutoare de ordin medicalȚ. Calificat de președintele american Donald Trump drept “foarte drăguț“, după cum relatează cotidianul The Washington Post, gestul i-a indignat însă pe ruși. Potrivit agenției Reuters, până și vajnicul adversar politic al lui Putin, disidentul Aleksei Navalnîi, a scris pe Twitter: “Practic, Rusia a vândut Statelor Unie măști și aparatură medicală în timp ce medicii din țară nu au măști și se infectează unii pe alții. Este monstrous! Putin e nebun!“ Pe de altă parte însă, referindu-se la restricțiile impuse în Rusia de teama coronavirusului, cotidianul moscovit Komsomolskaia Pravda afirmă că “Putin a transformat în weekend toată luna aprilie“. Același ziar mai notează și că, pe de altă parte, “Ministerul rus al Apărării a respins ipoteza potrivit căreia parada prevăzută cu ocazia Zilei Victoriei ar fi suspendată“. Ziarul afirmă că, potrivit unor surse, “parada ar fi fost amânată pentru data de 3 septembrie, în timp ce alte surse susțin că ea ar avea loc la data stabilită, adică pe 9 mai, dar s-ar desfășura fără spectatori “.

În Europa, cotidianul italian Corriere della Sera face bilanțul dezastrului provocat de coronavirus în Italia: “De la denclanșarea pandemiei, în Italia au fost infestate 110.574 de persoane și s-au înregistrat 13.155 de decese“. Cum Uniunea Europeană nu s-a prea grăbit să vină în ajutorul Italiei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a trimis o scrisoare cu scuze, care a apărut în ziarul Italian La Repubblica. Președinta comisiei recunoaște că, cităm, “prea multe țări au preferat să-și concentreze atenția asupra propriilor probleme. Ele nu au înțeles că problemele pandemiei pot fi rezolvate doar împreună. Astăzi, Europa se află de partea Italiei“.

Cotidianul francez Le Parisien face un bilanț mai general: “La nivel mondial, coronavirusul a fost depistat în 187 de țări, în prezent el propagându-se cel mai rapid în Statele Unite, unde șomajul a explodat.“ Și tot Le Parisien anunță că, ”în Spania, coronavirusul a făcut 10000 de victime”.

Din ziarul britanic Financial Times aflăm că și NATO se implică în criza provocată de coronavirus, cu atât mai mult cu cât. cităm, “Turcia a dat un exemplu demn de urmat, trimițând în Italia și în Spania avioane cu ajutor sanitar”. Ziarul precizează că, “fără îndoială, la reuniunea de ieri (2 aprilie), de la Bruxelles, liderii NATO vor fi lăsat la o parte problema procentului de 2% din PIB pe care statele membre ar trebui să îl aloce pentru apărare și se vor fi oprit asupra impactului crizei provocate de coronavirus “. După care același ziar concluzionează: “Deocamdată, principalul obiectiv va fi acela de a urma exemplul solidarității manifestate de Turcia prin avioanele cu ajutoare și prin textul înscris pe containere: ‘După disperare există speranță, iar după întuneric, mult soare ‘ “.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)