Biella, la 104 ani, bunica Ada se vindecă de coronavirus: „După două războaie, a biruit și pandemia”

La 104 ani, după două războaie, a învins şi lupta împotriva coronavirusului. Este una dintre cele mai vârstnice supraviețuitoare din lume a acestei pandemii. Povestea sa uluitoare, deoarece Ada Zanusso, născută în 1916, trăiește de câțiva ani într-un cămin pentru bătrâni din Lessona, în zona Biella, unde, în ultimele săptămâni coronavirusul a făcut douăzeci de victime.
Originară din regiunea Veneto, în 1947, bunica Ada s-a mutat în provincia Biella împreună cu soțul și cu primii doi dintre cei patru copii. Și, în ciuda faptului că a beneficiat mereu de o stare de sănătate bună care i-a permis să fie independentă, în urmă cu câțiva ani, după ce şi-a rupt un picior, a preferat să se mute într-o structură dedicată vârstnicilor, nu departe de casă, la Residenza Maria Grazia, administrată de fundația Cerino Zegna din Lessona. „La începutul lunii martie i-a fost rău – spune fiul său Giampiero – a avut febră și vărsături. Nu am putut s-o văd, pentru că vizitele au fost interzise din cauza coronavirusului, dar am putut să o aud în fiecare zi la telefon și chiar s-o văd prin apeluri video. Desigur, am bănuit imediat că ar putea fi coronavirus, deoarece în cămin existaseră deja mai multe cazuri de contagieri”.
La 17 martie, bunica Adda a fost supusă testului pentru COVID 19, iar câteva zile mai târziu a sosit şi rezultatul, care era pozitiv. „Numai că în acel moment, mama mea se simţea mult mai bine, îşi revenise – continuă fiul – așa că paradoxal, atunci când am aflat că era infectată cu coronavirus, îngrijorarea inițială, dispăruse deja“.
Carla Furno Marchese, medicul de familie al bunicii Adda confirmă starea de sănătate a acesteia: „Deja se dă jos din pat și stă pe scaun. Și nu și-a pierdut nici un dram din luciditate și inteligență. Vindecarea ei este o mare bucurie și o răsplată pentru toți cei care au îngrijit-o în aceste zile grele „. www.repubblica.it
fotoȘ https://torino.repubblica.it/
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel