Guvernul a aprobat o serie de stimulente financiare pentru personalul medical implicat în combaterea coronavirusului

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o serie de stimulente financiare pentru personalul medical implicat în combaterea coronavirusului și a decis prelungirea mandatelor aleșilor locali, măsură care permite amânarea alegerilor locale care urmau să aibă loc la vară. A fost, de asemenea, prezentată în primă lectură și cea dintâi rectificare bugetară pentru acest an. Andrei Șerban a urmărit declarațiile de la Palatul Victoria.
Reporter: Guvernul a aprobat în această seară ordonanța de urgență care acordă un stimulent financiar de risc medicilor și personalului auxiliar care tratează bolnavii de COVID-19.
Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene: Este vorba de un număr estimat de 75.000 de cadre medicale, cu o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 de lei. Nu este supus contribuțiilor sociale și nici contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate. Singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea referitoare la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 de lei se reține, netul urmând să fie virat personalului medical. Vestea bună este pentru tot personalul medical, nu se referă doar la medici, ci și la asistenții medicali, la partea de personal care deservește ambulanțele, la partea de personal paramedical.
Reporter: Marcel Boloș a mai spus că tot din fonduri europene vor fi plătiți și 1.000 de asistenți sociali și comunitari care să aibă grijă de 100.000 de persoane singure, în autoizolare, și care au peste 65 de ani. Acești asistenți vor primi net 2.000 de lei pe lună. O altă ordonanță de urgență aprobată se referă la prelungirea mandatului aleșilor locali cel mai târziu până la 31 decembrie 2020, pentru că alegerile locale nu pot să fie organizate la termen. Vicepremierul Raluca Turcan a precizat că ordonanța simplifică și organizarea alegerilor.
Raluca Turcan: În sensul în care partidele politice și candidații pentru funcțiile din administrația publică locală să prezinte o singură listă de susținători și, de asemenea, să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare județ și 1.000 de alegători din municipiul Bucureşti.
Reporter: Miniștrii au mai discutat în ședința din această seară a guvernului, în primă lectură, prima rectificare bugetară din acest an. Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a spus că cei mai mulți bani vor primi Ministerele Sănătății și Muncii. Un miliard de lei în plus vor fi dați pentru plata concediilor medicale și șapte miliarde de lei în plus vor fi dați pentru plata șomajului./asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 aprilie