Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, consideră că ar trebui readus în prim-plan calendarul de vaccinare

Realizator: Calendarul de vaccinare trebuie readus în prim-plan, afirmă ministrul sănătății, Nelu Tătaru. Prezent la o dezbatere de specialitate, ministrul a precizat că Programul Național de Imunizare trebuie să continue. Nelu Tătaru a avertizat că, dincolo de infecția cu noul coronavirus, există și alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Nelu Tataru: Cred că în aceste momente vedem cel mai acut necesitatea vaccinării sau necesarul unui vaccin inclusiv pentru COVID-19. Ministerul nu poate decât să menţină ridicat standardul vaccinării, acele programe de vaccinare, cât şi vaccinurile pe care în acest moment le considerăm opţionale, cum este vaccinul antigripal. În acest an, am observat o creştere a celor care s-au vaccinat pentru gripă – peste 1,5 milioane, dar nu este de ajuns. Gândiţi-vă că avenm peste 2,5 milioane de persoane din grupe de risc care ar trebui să facă acest vaccin. Mă refer acum strict la vaccinurile pe care le avem pentru anumite patologii. Acele calendare pe care le avea şi le ţinea în frâu medicul de familie, trebuie depuse pe tapet. Avem atâtea patologii în acest moment şi am avea atâta nevoie de un vaccin pentru fiecare dintre ele, încât ar trebui măcar pe cele pe care le avem să le facem şi să le facem pe un program naţional, care trebuie respectat.
Realizator: Ministrul sănătăţii a mai spus că medicii de familie sunt pregătiţi şi abilitaţi să facă vaccinările prevăzute în programele naţionale de imunizare. Totodată, Nelu Tătaru a precizat că în momentul în care legea vaccinării va fi aprobată în Parlamentul României, normele de aplicare ale acesteia vor fi realizate cât mai repede posibil, ne-a transmis reporterul Radio România Actualităţi, Adriana Turea./ilixandru/sdm2

RRA – 7 aprilie