Pentru sănătatea noastră trebuie să stopăm comerțul ilegal cu animale sălbatice și tăierile ilegale de păduri

București, 7 aprilie 2020 – De Ziua Mondială a Sănătății, WWF Internațional atrage atenția că pentru a ne proteja sănătatea trebuie să conservăm biodiversitatea. Este esențial să luăm măsuri urgent, pentru a combate comerțul ilegal și nereglementat de animale sălbatice pentru a preveni viitoarele epidemii și pentru a proteja bunăstarea și sănătatea oamenilor. WWF solicită miniștrilor sănătății și miniștrilor mediului să lucreze împreună pentru a stopa următoarea potențială epidemie. 
Download comunicat de presă (în varianta word)
Download infografic (EN)
Download raport WWF privind comerțul cu specii sălbatice în Asia
Download studiul de piață WWF
Ne confruntăm cu cea mai gravă urgență din domeniul sănătății publice din istoria recentă. Pandemia COVID-19 a adus în atenția tuturor legătura dintre bolile zoonotice – cele transmise de la animale la oameni – și comerțul cu animale sălbatice. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că actuala pandemie COVID-19, la fel ca și cel puțin 61% din toți agenții patogeni umani au origine zoonotică – iar comerțul cu animale sălbatice reprezintă un risc agravant în răspândirea zoonozelor.

Animalele sălbatice nu sunt problema, ci modul în care interacționăm cu ele ne pune în pericol sănătatea

Alte epidemii recente, inclusiv SARS, MERS și Ebola, au fost, de asemenea, cauzate de viruși care se transmit de la animale, la oameni. Sunt încă multe întrebări care își așteaptă răspunsul, când vine vorba despre originile exacte ale COVID-19, dar OMS a confirmat că este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că virusul a trecut de la animalele sălbatice, la oameni. Cu toate acestea, trebuie să reținem că animalele sălbatice în sine nu sunt responsabile pentru răspândirea bolii, ci mai degrabă comportamentul uman iresponsabil, cum ar fi comerțul ilegal cu animale sălbatice, piețele de animale vii nereglementate și neigienice, defrișarea masivă și exploatarea ilegală, precum și consumul uman al acestor animale sălbatice, adesea chiar specii pe cale de dispariție.

Pentru a ne proteja sănătatea, trebuie să protejăm natura

Comerțul nesustenabil cu animale sălbatice este, după distrugerea habitatului, cea mai mare amenințare directă pentru biodiversitate la nivel mondial. Populațiile speciilor de vertebrate de pe Pământ au scăzut în medie cu 60% din 1970, iar un raport din 2019 al Platformei interguvernamentale de politică științifică privind serviciile de biodiversitate și ecosistem (IPBES) a concluzionat că, în prezent, în medie, 25% din speciile de pe glob sunt amenințate cu dispariția.

Conform unui sondaj de opinie realizat în perioada 3-11 martie 2020 de WWF, peste 90% dintre respondenții chestionați în Asia de Sud-Est și Hong Kong sunt de acord ca piețele ilegale și nereglementate de animale sălbatice să fie închise de guvernele locale. Mai mult, 79% consideră că închiderea acestor piețe va preveni viitoare pandemii. Oamenii ar susține eforturile autorităților renunțând să mai consume astfel de produse, convingându-i și pe apropiați să renunțe și distribuind informații relevante despre protejarea animalelor. Pe de altă parte, 8% ar continua să consume produse provenite de la animale sălbatice și după pandemie. Cercetarea demonstrează astfel și nevoia unor eforturi susținute din partea autorităților, pe termen lung, nu doar pentru a stopa comerțul ilegal și nereglementat de animale sălbatice, ci și pentru a schimba comportamentul.

„Oamenii din Asia au vorbit – cei care trăiesc în țările în care piețele de animale sălbatice sunt cel mai răspândite cer să fie redus consumul de animale sălbatice și să fie eliminat comerțul ilegal și nereglementat de animale sălbatice. Oamenii sunt profund îngrijorați și și-ar susține guvernele în luarea de măsuri pentru a preveni și alte posibile crize mondiale din domeniul sănătății care apar din cauza piețelor de animale sălbatice”, a declarat Marco Lambertini, Director General al WWF Internațional. „Este timpul să vedem legătura dintre comerțul cu animale sălbatice, degradarea mediului și riscurile pentru sănătatea umană. Este extrem de important să luăm măsuri acum, atât pentru oameni, cât și pentru numeroasele specii de animale sălbatice amenințate de consum și comerț, pentru a supraviețui cu toții”.

O problemă globală

Aceasta nu este o „problemă asiatică”. Potrivit Interpol, infracțiunile de mediu sunt în top 3 cele mai mari sectoare criminale, la nivel mondial. Infracțiunile de mediu includ braconajul, exploatarea ilegală și comerțul cu plante și animale pe cale de dispariție sau cu cele protejate. Crima organizată a devenit tot mai implicată din cauza riscului relativ scăzut și a pedepselor ușoare în comparație cu traficul de droguri sau traficul de persoane. În Europa Centrală și de Est, WWF cooperează cu Interpol pentru a întări capacitatea forțelor de ordine locale, cu procurorii, poliția și ofițerii vamali pentru a fi mai eficienți în lupta împotriva exploatării forestiere ilegale și lucrează pentru a diminua cauzele principale ale braconajului la specii strict protejate: sturionul, râsul, ursul brun și lupul.

Combaterea comerțului ilegal și nereglementat de animale sălbatice este importantă pentru a preveni viitoarele epidemii zoonotice și pentru a proteja bunăstarea și viața oamenilor. Cu un sprijin public puternic, solicităm miniștrilor sănătății și miniștrilor mediului să lucreze împreună pentru a stopa următoarea potențială epidemie. Biodiversitatea trebuie protejată pentru a ne proteja propria sănătate, precum și cea a planetei. Acesta este motivul pentru care Strategia UE privind biodiversitatea din cadrul Pactului Verde European (European Green Deal) trebuie să susțină puternic stoparea comerțului ilegal de animale sălbatice și conservarea ecosistemelor din Europa și la nivel mondial. Viitoarele pandemii vor fi evitate numai dacă oamenii învață să trăiască în armonie cu natura.
Pentru mai multe informații contactați:
Orieta Hulea, Director WWF-România, ohulea@wwf.ro, 0730098711
Adriana Trocea, Brand manager la WWF România, atrocea@wwf.ro, 0728278737

Note pentru editori
Studiul de piață comisionat de WWF și realizat online de GlobeScan
În perioada 3-11 martie 2020, cu n = 1.000 de respondenți chestionați online în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze, Japonia, Myanmar, Thailanda și Vietnam pentru un total de 5.000 de răspunsuri. Respondenții au fost selectați la întâmplare și au reprezentat sexul și vârsta populației online a pieței respective. Pe toate piețele, cu excepția Japoniei, 90% sau mai multe dintre persoanele chestionate au fost foarte probabil sau probabil să sprijine eforturile guvernelor și ministerelor de sănătate pentru a închide toate piețele ilegale și nereglementate care vând animale sălbatice din țara lor. Cu toate acestea, în Japonia, 59% dintre respondenți au răspuns că nu există astfel de piețe în țara lor. În Japonia, piețele deschise de animale sălbatice pentru carne nu sunt predominante. Prin urmare, acest lucru poate explica de ce doar 54% au afirmat că vor susține astfel de eforturi guvernamentale.

Piețele ilegale cu animale sălbatice
O piață ilegală cu animale sălbatice este una care încalcă legile legate de conservare sau igiena alimentară (sau orice alte legi relevante privind contabilitatea, impozitele, condițiile de muncp etc.). O piață nereglementată este una în care fie aceste legi sunt slabe și nu abordează aspecte-cheie, fie în care legile sunt în regulă pe hârtie, dar nu sunt respectate sau nu sunt aplicate în mod corespunzător. Multe dintre aceste piețe sunt piețe „umede” despre care se crede că reprezintă sursa bolilor zoonotice, cum ar fi COVID-19.

Piețe „umede” / piețe de animale sălbatice vii
În acest context, o piață umedă este un grup de tarabe care vând produse vii, cum ar fi animale, păsări de curte, fructe de mare și alte mărfuri perisabile. În multe piețe din Asia de Sud-Est se obișnuiește ca unele dintre aceste piețe să pună la dispoziție animale sălbatice, cum ar fi șobolani de pădure, lilieci și vulpi zburătoare, care sunt considerate o delicatesă. În cele mai multe cazuri, odată ce un client selectează un animal și negociează un preț cu comerciantul, animalul este apoi sacrificat pe loc și carnea proaspătă ambalată pentru a fi luată sau gătită și servită la fața locului. Manipularea în condiții neigienice a acestui produs pe unele piețe și amestecul de animale sălbatice și animale domestice, precum și între animale vii și produse din carne este ceea ce crește riscul de contaminare încrucișată între specii și oameni.

Ce este biodiversitatea
Biodiversitatea este cea mai importantă caracteristică a planetei noastre fiind vitală pentru omenire. Prescurtare a sintagmei „diversitate biologică”, termenul se referă la varietatea vieții pe Pământ, în toate formele ei și cu toate interacțiunile sale. Biodiversitatea poate fi exprimată la mai multe niveluri, de la varietatea genetică, la multitudinea de specii individuale, la comunități și, în final, ecosisteme întregi, cum ar fi pădurile virgine sau Delta Dunării, unde viața interferează cu mediul fizic. Aceste numeroase interacțiuni au făcut Pământul prielnic vieții omenești. Tot ce vedem în jurul nostru, de la păduri, delte, râuri, toate ecosistemele care ne oferă resurse pentru traiul nostru, toate acestea înseamnă, de fapt, biodiversitate. Altfel spus, faptul că avem aer respirabil și apă potabilă, hrană și spații de recreere, se datorează biodiversității.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro