„Partenerii americani blochează prelungirea şi semnarea START-3”, declară Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului rus de Securitate

Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, nu exclude ca Statele Unite să intenţioneze să compromită semnarea Tratatului privind Reducerea Armelor Ofensive Strategice, START-3, a cărui valabilitate expiră în anul 2021.
Partenerii americani blochează prelungirea şi semnarea START-3„, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului rus de Securitate. „Există impresia că Washingtonul încearcă să compromită discuţiile și să zădărnicească semnarea documentului, care este extrem de important pentru menținerea stabilității strategice în lume„, a mai declarat Medvedev pentru Agenţia de presă TASS.
După cum a mai precizat Dmitri Medvedev, poziția Departamentului de Stat al SUA în ceea ce privește aderarea Chinei la START-3 pare a fi o iniţiativă „absolut nerealistă”, precum este și ideea extinderii tratatului în forma sa actuală asupra celor mai noi tipuri de armament rusesc. „Rusia şi-a respectat în totalitate angajamentele asumate cu privire la reducerea armelor ofensive strategice până pe data de 5 februarie 2018. De la acea dată şi până în momentul de faţă, țara noastră a ridicat, în mod repetat, problema prelungirii tratatului„, a mai afirmat Dmitri Medvedev.
La sfârșitul lunii februarie, surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe au declarat că Statele Unite au refuzat să se întâlnească la nivel de experţi jurişti pentru aprofundarea detaliilor prelungirii START-3.
Potrivit Ministerului chinez pentru afaceri externe, Republica Populară Chineză nu intenționează să participe la negocierile dintre Rusia și Statele Unite pe tema controlului şi reducerii armelor strategice.(www.russian.rt.com – 8 aprilie)/vdraguta/gioan