În următoarele săptămâni trebuie să ne aşteptăm la o creştere a numărului pacienţilor infectaţi cu COVID-19, precizează ministrul sănătăţii

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat că trebuie să ne aşteptăm în următoarele două săptămâni la o creştere a numărului de cazuri şi că va merge în continuare în judeţele unde se vor constata dificultăţi în gestionarea situaţiei.

El a declarat că pacienţii infectaţi cu COVID-19, dar fără simptome sau cei cu manifestări uşoare ale bolii şi care sunt acum spitalizaţi vor fi trataţi acasă, dacă se va ajunge la un grad de ocupare de 57% a unităţilor medicale. Adriana Turea are detalii:

Reporter: Ministrul sănătăţii a spus că deocamdată nu există scenarii în cazul cărora sistemul sanitar din România să nu facă faţă.

Nelu Tătaru: Eu am făcut acele evaluări la fiecare judeţ în care aveam peste o sută de cazuri. Sunt considerate ca mici focare. Deocamdată sunt focare locale. Nu vreau să ajungem la exemplul Sucevei în care focare mici au devenit un focar mare, o transmitere comunitară necontrolată, pentru care mai lucrăm şi acum. Voi merge într-adevăr în toate aceste judeţe. Voi merge şi în Neamţ, voi merge şi în Galaţi, unde sunt peste o sută, iar bănuiesc că peste două săptămâni va trebui să merg iar în ele care au peste două sute.

Reporter: În ceea ce priveşte estimarea evoluţiei cazurilor de infecţie cu COVID-19 în România, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a adăugat:

Nelu Tătaru: Rămânem în aceleaşi estimări care evoluează în dinamică, în funcţie de un aflux din afara ţării noastre de concetăţeni.
Noi estimăm ca, la o săptămână – zece zile, după Sărbătorile Pascale, când s-ar fi întors toţi concetăţenii noştri, să avem un vârf. Sperăm ca acest vârf, şi mă repet, să fie un vârf lin, să nu fie un vârf ascuţit, cu o multitudine de cazuri care să ne blocheze şi apoi, la un trei-patru săptămâni să ne pregătim de o scădere a numărului de cazuri noi şi să putem să ne gândim la o pantă descendentă a pandemiei.#HUN/aionescu