Revista presei internaționale, 9 aprilie 2020

Pandemia de coronavirus continuă să fie principalul subiect urmărit de presa internațională, cu accent pe ultimele evoluții dar și pe măsurile luate pentru a opri virusul și a combate efectele economice ale acestuia. În ciuda unor progrese înregistrate în Europa în ceea ce privește combaterea coronavirusului, OMS apreciază că epidemia este în continuare îngrijorătoare și cere guvernelor să fie foarte atente înainte de a lua măsuri de relaxare. Citat de The New York Times, șeful biroului european al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că „Avem încă de parcurs o distanță lungă în acest maraton iar progresele pe care le-am înregistrat până acum în combaterea virusului sunt extrem de fragile. A ne gândi că ne apropiem de un final ar fi ceva periculos. Virusul nu lasă loc pentru greșeli”. O posibilă relaxare a măsurilor, precum cea anunțată de Austria, poate duce la o reactivare a virusului, mai avertizează OMS, în contextul în care numărul îmbolnăvirilor la nivel global se apropie de un milion și jumătate. Cinci țări – SUA, Spania, Italia, Franța și Germania – au depășit cifra de câte 100.000 de îmbolnăviri, amintește The Guardian. Iar Le Figaro scrie că doar în Europa, numărul îmbolnăvirilor depășește 750.000 iar cel al deceselor, 58.000.
Cele mai afectate țări raportează și importante scăderi ale cifrelor economice, după cum anunță instituțiile de resort. Cu o scădere de aproximativ șase procente a PIB-ului în primul trimestru, Franța intră în recesiune, anunță France24 și comentează că este cea mai abruptă scădere din 1945. „Pentru fiecare două săptămâni în care țara este blocată de virus, Banca Franței estimează o contractare a economiei cu 1,5 procente”, mai arată France24. Și economia Germaniei se îndreaptă spre o recesiune profundă, estimează Institutul German pentru Studii Economice, citat de Deutsche Welle. Economia Germaniei „intră într-o stare de șoc, PIB-ul putând să scadă cu 10% în trimestrul doi și cu 4% la nivelul întregului an”. „Acesta ar fi cel mai abrupt declin înregistrat de principala forță economică a Europei de când datele trimestriale au devenit disponibile în 1970”, comentează Deutsche Welle. În Italia, țară în care guvernul a anunțat deblocarea sumei de 400 de miliarde de euro pentru a susține economia și mai ales afacerile, producătorii avertizează că își pot pierde clienții în fața unor competitori străini, dacă nu sunt redeschise fabricile, scrie Forbes. Iar Wall Street Journal comentează pe aceeași linie, arătând că „Restaurante italiene care au supraviețuit războaielor mondiale sunt în pericol de a nu se mai deschide niciodată. Iar agricultura are nevoie să găsească urgent cel puțin 200.000 de muncitori sezonieri, care în mod normal vin de afară, înainte ca fructele și legumele să înceapă să se strice”.
Pandemia ar putea aduce „cea mai profundă recesiune economică din existența noastră”, avertizează Organizația Mondială a Comerțului, citată de publicația belgiană Le Vif. „Comerțul mondial ar urma să înregistreze în 2020 o scădere cuprinsă între 13% și 32%, mai mare decât cea cauzată de criza financiară din 2008. Scăderea ar urma să fie deosebit de severă pentru America de Nord și Asia, ale căror exporturi s-ar putea prăbuși cu peste 40% și respectiv 36%, conform ipotezei celei mai pesimiste a economiștilor organizației. Europa și America de Sud ar înregistra de asemenea scăderi mai mari de 30%”, mai notează Le Vif.
La mai multe săptămâni după ce numeroase state europene au aplicat restricții severe pentru a preveni extinderea epidemiei, printre care limitarea circulației sau chiar carantinarea unor întregi zone, Japonia anunță că impune la rândul său restricții de mișcare, informează Les Echos, într-un articol cu titlul „Japonia încearcă să scape de coronavirus fără să-și anestezieze economia”. „Șapte regiuni japoneze, printre care și metropolele Tokyo și Osaka, au impus restricții de mișcare voluntare și foarte flexibile, ca urmare a declarării stării de urgență marți de către premier. Executivul speră că această criză se va încheia într-o lună”. După ce a refuzat mai mult timp strategia izolării acasă, „premierul a fost convins până la urmă de explicațiile experților medicali, care au arătat saturarea spitalelor din marile orașe și creșterea numărului de contaminări intracomunitare”, mai amintește Les Echos.
Întorcând privirile către actualitatea din Statele Unite, marcată la rândul ei de lupta împotriva epidemiei de coronavirus, presa internațională reține și o serie de informații din sfera politică, accentul fiind pe alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc la sfârșitul anului. Senatorul democrat Bernie Sanders a anunțat că se retrage din cursa pentru Casa Albă, punând capăt astfel celei de a doua tentative de a obţine învestitura democrată. Retragerea sa, după mai multe înfrângeri în faţa lui Joe Biden, îi netezește calea acestui din urmă spre nominalizarea drept candidat al Partidului Democrat la alegerile din noiembrie, comentează The New York Times.
Florin Matei, Agenția de Presă RADOR