Spania se confruntă cu lipsa echipamentelor și a materialelor medicale în plină epidemie de coronavirus

Spania a înregistrat ieri pentru a doua zi consecutiv o creștere a numărului de decese, cu peste 750. Opoziția Guvernului socialist cere modificarea criteriilor de raportare a deceselor, după ce s-a constatat că sunt consemnate doar persoanele testate pozitiv. Potrivit datelor publicate de presa spaniolă, peste 8.000 de oameni au murit doar în căminele de bătrâni. Datele oficiale vorbesc de aproape 15.000 de decedații şi de aproximativ 150.000 de oameni contaminați. Spania s-a confruntat de la început epidemiei cu lipsa echipamentelor și a materialelor medicale, situație care a adus, între altele, la infectarea a aproape 20.000 de profesioniști din sistemul medical. Aceste materiale au început să fie produse pe plan local, dar în același timp Spania continuă să importe. Transmite corespondentul RRA la Madrid, Annamaria Damian.
Reporter: Am întrebat-o la conferința de presă pe doamna Reyes Maroto, ministrul Industriei şi Turismului, dacă Spania va primi ventilatoare din rezerva strategică a Uniunii Europene, pentru care România s-a oferit să fie prima ţară participantă, şi dacă firmele spaniole au început să producă echipamente medicale şi de protecţie.
Reyes Maroto: Avem un proiect de rezervă strategică naţională, în care strângem multe iniţiative individuale și colective. Rezultatele sunt că avem producție națională de ventilatoare, de costume, măști, mănuși, halate, gel de dezinfecție și ochelari de protecție. Vrem să avem producție în masă pentru toată populația și deja se lucrează în acest sens. În privinţa rezervei europene, Spania se alătură acestei inițiative. Eu însă am propus în Comisia de competitvitate, când a început epidemia în China, abordarea acestei probleme şi am subliniat importanţa existenței unei industrii europene care să fabrice aceste produse. Obiectivul este să nu mai avem această problemă de aprovizionare pe care am avut-o acum./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 aprilie