Anumite categorii de bugetari nu vor fi vizate de șomajul tehnic

Foto: AGERPRES

Guvernul pregătește un proiect de act normativ care să reglementeze șomajul tehnic pentru o parte din angajații sectorului public, prin rotație: 15 zile din lună jumătate, iar 15 zile cealaltă jumătate. Premierul Ludovic Orban a declarat că este nevoie de solidaritate din partea tuturor în această perioadă. Amintim că în acest moment locurile de muncă a peste un milion de angajați din sectorul privat, dar și activitatea a numeroși lucrător independenţi sunt grav afectate.
Invitat în prima ediție a emisiunii „România – stare de urgență” la Radio România Actualități, el a precizat că sunt și categorii de bugetari care nu pot fi vizate de suspendarea temporară a activității.
Ludovic Orban: De exemplu sănătatea, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării. De asemenea, în ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor nu se va aplica nici către cadrele didactice. Din zona Ministerului Muncii, acele entităţi care sunt implicate direct în derularea măsurilor de susținerea companiilor şi cetăţenilor, mă refer la AJOFM-uri, sunt cele care procesează toate solicitările de acordarea şomajului tehnic şi de asemenea, la AJPIS-uri, care procesează celelalte forme de ajutorare care sunt acordate către alte categorii decât angajaţi.#HUN./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 aprilie)