Situaţia în lupta cu noul coronavirus în România

Agenda globală – Realizator: Simina Botar – Situaţia în lupta cu noul coronavirus la noi: numărul cazurilor a crescut cu aproape 19 % faţă de săptămâna trecută, unul din opt cazuri a fost înregistrat la personal sanitar, 71% din decese au fost la persoane de peste 60 de ani, 82% din decededaţi aveau cel puţin o comorbiditate.
Reporter: Adriana Turea – Pacienţii cu afecţiuni cronice care au fost internaţi pentru tratarea bolii de care suferă, în urmă cu 2-3 săptămâni, în spitalele şi centrele de dializă în care au fost cazuri de infecţie cu noul coronavirus sau suspiciuni de infecţie, ar trebui monitorizaţi. Medicul epidemiolog Adrian Pană a explicat că o mare parte din decesele înregistrate în ultimul timp au fost ale unor persoane care au fost internate în urmă cu până la 3 săptămâni în spitale sau centre de dializă pentru alte afecţiuni decât infecţia cu noul coronavirus, iar pacienţii care au fost cu aceştia în secţiile unităţilor medicale ar fi putut să se infecteze cu noul coronavirus.
Adrian Pană: Este foarte probabil ca acei pacienţi, după ce au fost externaţi, să se fi întors la domiciliu, unde să fi avut mai multe contacte directe cu membri ai familiei, aparţinători sau persoane care îi îngrijesc şi să transmită virusul, contactat deja, altora. În aceste condiţii esenţial ar fi ca şi măsură de sănătate publică, cunoscându-se detaliile despre pacienţii care au fost internaţi în aceste unităţi spitaliceşti, să se meargă înapoi şi să se facă trasabilitate pentru contacţii lor, astfel încât să se limiteze numărul persoanelor infectate în acest moment.
Reporter: Pentru o cât mai bună limitare a răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, Institutul „Marius Nasta” a început de astăzi să realizeze teste într-un laborator specializat. Astfel, pacienţii intrenaţi în spital vor benefica de teste în cadrul unităţii pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus, folosind metoda Real Time PCR. Managerul institutului, Beatrice Mahler, spune că procedura de diagnostic constă în identificarea ARN viral, unic fiecărui virus în parte, în probele prelevate de la pacienţi.
Beatrice Mahler: Laboratorul din institut are în dotare un apart de Real Time PCR de tip ELITe InGenius, cu o capacitate de 40 de teste în 12 ore. În acest moment, în Institutul „Marius Nasta” personalul angajat nu este infectat cu COVID-19, iar colegii care au fost în autoizolare la domiciliu sunt negativi şi şi-au reluat activitatea.
Reporter: Testul de diagnosticare moleculară poate fi realizat numai de personal specializat, care să aibă trening în manevrarea produsului şi utilizarea aparaturii necesare./eendrefy/sdm2

RRA – 13 aprilie