THE LOCAL: În pofida pandemiei de COVID-19 muncitorii sezonieri români pleacă în Germania

Vineri, mii de muncitori sezonieri români așteptau să se urce în avioane cu destinația Germania după ce guvernul a hotărât să permită asemenea zboruri în pofida pandemiei cu noul coronavirus

Potrivit Asociației Fermierilor Germani, aproximativ 30.000 de munitori sezonieri pleacă în Germania în fiecare an, mai ales din Polonia și din România, ca să ajute la recoltarea fructelor și legumelor.

Joi, imaginile cu aproximativ 1800 de muncitori sezonieri care așteptau unii lângă alții într-o parcare extrem de aglomerată de la aeroportul din Cluj-Napoca, un oraș din centrul (!) României, au fost intens difuzate pe posturile de televiziune și în mediile de socializare.

Autoritățile încearcă să constate acum dacă mulțimea a încălcat reglementările vizând distanțarea socială și alte dispoziții menite să oprească răspândirea noului coronavirus.

Dezmințind o serie de zvonuri legate de suspendarea zborurilor, Ministerul Transporturilor a declarat că toate zborurile tip charter “vor fi procesate astăzi, astfel încât pasagerii să poată ajunge la destinație“.

“Trei avioane charter cu aproape 600 de pasageri la bord așteaptă undă verde din partea Ministerului Transporturilor pentru a putea decola spre Germania“, a precizat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internațional București, Valentin Iordache.

Alte șase avioane cu muncitori sezonieri urmau să mai decoleze din Cluj-Napoca, iar alte două din Iași, un oraș din estul țării, toate cu destinația Germania.

Luna trecută, România, care până acum a înregistrat 5.467 de cazuri du coronavirus și 265 de decese, a declarat starea de urgență și a interzis cursele aeriene regulate spre anumite țări din UE, printre care Italia, Spania, Franța și Germania.

Premierul Ludovic Orban a declarat că este ”inadmisibil“ ca lucrătorii să aștepte avioanele în număr atât de mare fără să se țină cont de “măsurile de distanțare și de echipamentul de protecție“.

Directorul aeroportului din Cluj-Napoca, David Ciceo, a precizat că organizatorii au adus toți pasagerii odată, deși între zboruri era o distanță de câteva ore.

“Au fost trei destinații: Baden-Baden, Berlin și Duesseldorf. Pasagerii nici măcar nu știau spre care dintre aceste trei destinații urmau să plece. Fuseseră lăsați în parcare”, le-a spus Ciceo jurnaliștilor locali.

THE LOCAL (Germania) – 11 aprilie 2020

Traducerea: Alexandru Danga