2020. április 15

Klaus Iohannis elnök az ortodox húsvéti engedmények visszavonását kérte a kormánytól

Klaus Iohannis államfő nem ért egyet azzal, hogy a hét végi ortodox húsvét idején enyhítsék Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, ezért a belügyminisztérium és az ortodox egyház között erről kötött megállapodás felülvizsgálatát kérte szerdán a kormánytól. Romániában többen bírálták Marcel Vela belügyminisztert, amiért kedd este bejelentette: belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával. Klaus Iohannis megjegyezte: a legjobb szándékú kezdeményezések okozzák a legtöbb bonyodalmat. Leszögezte: szó sem lehet a rendkívüli állapottal kapcsolatos óvintézkedések enyhítéséről. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz: maradjanak otthon ortodox húsvétkor, ellenkező esetben „az ünnepek után temetések lesznek”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

Romániában az elmúlt napok ütemében terjedt a járvány

Romániában az elmúlt napok ütemében terjedt az új típusú koronavírus-járvány, az elmúlt 24 órában 337-en betegedtek meg. A szerdán kora délután közölt hivatalos adatok szerint 7216-ra emelkedett a megbetegedettek száma. Soha nem jegyeztek azonban a járvány kezdete óta annyi halálesetet egy nap alatt, mint az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napon elhunyt 30 beteggel 362-re emelkedett a halálos áldozatainak száma. A súlyos esetek száma enyhén nőtt: jelenleg 245 személyt ápolnak a kórházak intenzív terápiás osztályain. Újabb rekordot döntött a gyógyulttá nyilvánítottak száma is. Az elmúlt napon 166-an hagyhatták el a kórházat. Az 1217 gyógyult a megfertőződöttek 17 százalékát teszi ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

6,7 százalékos deficit

A kormány számításai szerint év végére eléri a 6,7 százalékot a költségvetési deficit, a bruttó nemzeti termék (GDP) 1,9 százalékkal zsugorodik, az állam bevételei 23,2 milliárd lejjel csökkennek, a személyzeti kiadások pedig 12,5 milliárd lejjel nőnek 2020-ban. A költségvetés-kiigazítás adatait ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Florin Cîțu pénzügyminiszter. Alaposan megrengette a román gazdaságot a koronavírus terjedése miatti válság. A pénzügyminiszter által szerdán ismertetett adatok szerint a költségvetési hiány a tervezett 40,5 milliárd lej helyett eléri majd a 72,5 milliárd lejt az év végére. E szerint a 2020-as deficit 6,7 százalékos lesz. A bruttó nemzeti termék (GDP) a betervezett nagy arányú növekedés helyett 1,9 százalékkal zsugorodni fog. Florin Cîțu közlése szerint az állam bevételei a tervezettnél 23,2 milliárd lejjel lesznek kisebbek ebben az évben. Az Európai Bizottság 3,8 milliárd lejes támogatása révén azonban a bevételkiesés valamivel mérsékeltebb, 19,4 milliárd lejes lesz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)

Jóváhagyták a parlamenti szakbizottságok a szükségállapot meghosszabbítását

Elfogadta szerdán a két ház jogi, védelmi és egészségügyi bizottsága a szükségállapot 30 napos meghosszabbításáról szóló elnöki rendeletet. A gazdaságpolitikai, az európai ügyekkel foglalkozó, a munkaügyi, a szállításügyi és az oktatási szakbizottságok szintén kedvezően véleményezték a dekrétumot. A törvényhozók ugyanakkor több javaslatot és ajánlást fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban, amelyeket elküldenek az államfőnek és a kormánynak. Az elnöki rendelet jóváhagyásáról szóló határozattervezetet – amelyről csütörtökön a parlament plénumának is szavaznia kell – a két ház összevont jogi bizottsága szövegezte meg. Ebbe többek között belefoglalták, hogy a szükségállapot ideje alatt az állampolgári jogokat és szabadságokat korlátozó intézkedéseket „törvényerejű jogszabályokkal” rendeljék el, és ezek kizárólag a koronavírus-járvány terjedésének fékezését célozzák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.15)