Starea de urgență pe teritoriul României a fost prelungită pentru 30 de zile. Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul care prevede acest lucru și i-a îndemnat pe oameni să respecte toate măsurile impuse de autorități pentru limitarea numărului de îmbolnăviri. Oana Bâlă.
Reporter: Președintele Klaus Iohannis consideră că o relaxare a restricțiilor în perioada următoare ar duce la o creștere vertiginoasă a cazurilor de infectare cu COVID-19, la suprapopularea spitalelor, dar și la o presiune uriașă asupra sistemului sanitar. Șeful statului a subliniat că prelungirea stării de urgență înseamnă menținerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum și noi reglementări care să permită autorităților publice să intervină decisiv și cu mijloacele adecvate pentru gestionarea crizei. Astfel, școlile rămân închise, guvernul asigură în continuare securitatea alimentară a cetățenilor, iar prețurile la medicamente, alimente de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică se pot plafona. Președintele României a făcut din nou un apel la respectarea reglementărilor impuse de autorități, după ce a anunțat că a emis decretul de prelungire a stării de urgență cu încă 30 de zile.
Klaus Iohannis: Fac un apel la toți cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave și continuă să ignoră reglementările autorităților. Nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliţi singuri, îi păcăliți pe cei dragi vouă, pe copiii, părinții și bunicii voștri pe care îi puneți în pericol pentru că nesocotiți măsuri luate pentru protejarea vieții voastre şi a semenilor voștri. Orice pas făcut dincolo de liniile trasate de aceste reglementări poate însemna îmbolnăvirea voastră și mai departe a celor dragi. Nu vă expuneți și nu îi expuneți pe cei de lângă voi. Fiți responsabili și solidari.
Reporter: Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat că așteaptă ca executivul să pregătească mai multe măsuri în sectorul economic afectat de această perioadă de pandemie. Va fi nevoie de infuzie de capital, de continuarea proiectelor de infrastructură, de accelerarea procesului de digitalizare, de un audit extins la toate nivelurile administrației publice locale și centrale, precum și de reconversie profesională, a mai spus șeful statului.
Realizator: Decretul prezidențial a fost publicat deja Monitorul Oficial și va fi supus votului parlamentului mâine, de la ora 12:00, prin sistem electronic. PNL, USR și PMP au anunțat că vor susține prelungirea stării de urgență, în timp ce ALDE și PRO România spun că vor vota împotrivă. PSD și UDMR vor lua o decizie astăzi. În cazul în care parlamentul nu aprobă prelungirea stării de urgență, președintele Klaus Iohannis trebuie să revoce decretul, iar măsurile impuse prin acest act normativ vor înceta.#HUN/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 aprilie)