Guvernul a adoptat prima rectificare bugetară de anul acest an

Guvernul a adoptat în ședința de ieri prima rectificare bugetară de anul acesta. Executivul a ținut cont de noile date economice în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Cei mai mulți bani au primit ministerele Muncii și al Sănătății, pentru plata concediilor medicale, a șomajului tehnic din mediul privat și pentru plata altor tipuri de indemnizații.
Reporter: Andrei Șerban – Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a spus că Ministerul Muncii a primit 8,1 miliarde lei și Ministerul Sănătății 3,2 miliarde de lei. Aceste fonduri vor fi folosite pentru plata șomajului tehnic din domeniul privat, a explicat Ionel Dancă.
Ionel Dancă: Au fost alocată sumele necesare pentru plata indemnizației de șomaj tehnic, respectiv 4 miliarde de lei pentru ANOFM, care face plățile pentru salariații cu contracte de muncă suspendate, și 1,9 miliarde de lei pentru celelalte categorii de beneficiari.
Reporter: De șomaj tehnic vor beneficia și persoanele fizice autorizate, angajații întreprinderilor individuale și persoanele care sunt prevăzute la categoria ‘alți profesioniști’ în Codul Civil. Această rectificare bugetară vine și în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii care sunt afectate de criză. Începând de vineri va deveni operațional un mecanism care va permite ca aceste întreprinderi să facă împrumuturi bancare garantate de stat, cu dobândă subvenționată 100% și fără comisioane, pentru a avea capital de lucru sau capital de investiții. Suma alocată acestui mecanism a crescut prin rectificarea bugetară de ieri de la 5 la 15 miliarde de lei.#HUN/amirea/denisse

RRA – 16 aprilie