În judeţul Ialomiţa mulţi agricultori iau în calcul să renunţe în acest an la porumb

Seceta continuă să afecteze mare parte a ţării, iar însămânţarea la unele culturi este în pericol. În judeţul Ialomiţa mulţi agricultori iau în calcul să renunţe în acest an la porumb – după cum relatează corespondenta noastră Clementina Tudor.
Reporter: Clementina Tudor – În Ialomiţa nu a mai plouat de 7 luni. Ultimele precipitaţii consistente au fost anul trecut, la seceriş – spune Gheorghe Chiriţă, de 85 de ani.
Gheorghe Chiriţă: A mai dat pe la seceră acum un an şi să zic că a mai dat odată prin octombrie şi s-a terminat.
Reporter: În aceste condiţii şi dacă nu va ploua până la 1 iunie, fermierul Marian Nedu, din Căzăneşti, este decis să nu mai înfiinţeze cultura de porumb, anul acesta.
Marian Nedu: Sunt pe poziţie de a nu însămânţa până nu plouă. Pot să însămânţez până la 1 iunie. Dacă până atunci nu plouă, înseamnă că degeaba însămânţez.
Reporter: În schimb, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Porumb din România, Nicoale Sitaru, şi-a asumat din start pierderile.
Nicolae Sitaru: Apa asta, puţină, care este, încerc să o folosesc din sol. Dacă ne ducem mai adânc cu semănătoarea, sunt şanse să folosim apa care este. Este singura şansă să pot să folosesc timpul ăsta şi să poată să răsară ceva.
Reporter: Ialomiţa are o suprafaţă arabilă de 350 mii de hectare, din care peste 100 de mii se cultivau, anual, cu porumb./eendrefy/sdm2

RRA – 17 aprilie