Parlamentul European a aprobat o serie de măsuri pentru sprijin de urgenţă în lupta împotriva pandemiei

Parlamentul European cere un pachet masiv de reconstrucţie a economiei în perioada care va urma crizei provocate de coronavirus. Ar fi nevoie în acest scop de un buget generos pe termen lung, dar şi de obligaţiuni de redresare garantate de Uniunea Europeană. Parlamentarii europeni vor şi crearea unui fond de solidaritate în valoare de cel puţin 50 de miliarde de euro dedicat sistemului medical. Au fost aprobate şi o serie de măsuri menite să ofere sprijin de urgenţă statelor membre în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
Reporter: Alina Stănuţă – Reuniţi într-o sesiune extraordinară şi cu vot la distanţă, online, europarlamentarii au aprobat un pachet financiar de 3 miliarde de euro pentru domeniul sănătăţii. Suma va permite achiziţionarea de materiale medicale urgente, transportul echipamentelor medicale şi al pacienţilor sau sprijin pentru organizarea de spitale de campanie mobile. O altă măsură aprobată în această sesiune parlamentară extraordinară priveşte transferul între fonduri şi finanţare de 100% din bani europeni pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Astfel, statele membre ale Uniunii Europene vor putea transfera bani între diferitele fonduri pentru a îndeplini cerinţele lor în lupta împotriva coronavirusului. Eurodeputaţii au adoptat şi măsuri de reducere a impactului pandemiei asupra sectorului pescuitului şi acvaculturii, întrucât mulţi pescari din Uniunea Europeană au fost nevoiţi să-şi înceteze temporar activitatea din cauza răspândirii coronavirusului.
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, vorbea despre solidaritatea la nivel european şi făcea apel la guvernele din Uniunea Europeană să colaboreze.
David Sassoli: Cred că toţi trebuie să fim conştienţi că în aceste momente foarte dificile se impune solidaritatea între membrii Uniunii Europene şi trebuie să cooperăm şi să lucrăm împreună. Acesta este apelul nostru către toate guvernele: trebuie să existe o disponibilitate de a lucra împreună, pentru că este vorba de a depăşi împreună această criză, de la nord la sud.
Reporter: Pe de altă parte, într-o rezoluţie adoptată astăzi Parlamentul salută măsurile fiscale şi sprijinul sub formă de lichidităţi pentru lupta împotriva coronavirusului./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 aprilie)