În Serbia, rata mortalității prin infecţie cu coronavirus este de 1,93%, potrivit epidemiologilor

În Serbia, rata mortalității prin infecţie cu coronavirus este de 1,93%, au anunţat epidemiologii din cadrul Comandamentului de criză pentru combaterea COVID-19 din Serbia.
Conform celor mai recente date de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, dintre statele din regiune, Serbia este a doua ţară cu cea mai mică rată de mortalitate din cauza coronavirusului. Cea mai mare rată (din regiune – n.n.), se arată în aceste informaţii, este înregistrată în România, cu 5,1%, urmată de Albania, cu 5%, Slovenia și Bulgaria, cu 4,8% fiecare, Macedonia de Nord, cu 4,3%, Bosnia și Herțegovina, cu 3,7 % și Croația, 2 %. Numai Muntenegru are rată mai mică decât Serbia, respectiv de 1,3%.
Potrivit doctorului epidemiolog sârb Predrag Kon, rata de mortalitate este singurul indicator de încredere pentru compararea situației legată de epidemia de coronavirus, în timp ce datele privind numărul de persoane infectate nu sunt întotdeauna comparabile, deoarece se folosesc date diferite, deci se obțin rezultate diferite şi în plus, diferă şi metodologia de testare.
Singurul lucru care, în opinia acestuia, poate fi comparat este rata de decese la 100.000 de locuitori, adică mortalitatea, și orice altceva este incomparabil, pentru că se schimbă constant.
Astfel, de exemplu, Statele Unite, cu peste 660.000 de cazuri de coronavirus și aproximativ 33.000 de decedați, se află pe primul loc pe lista neagră a datelor legate de epidemia de coronavirus din lume, dar rata mortalității în SUA este cu 4,9%, procent care este totuşi încă semnificativ mai mic decât cel înregistrat de Belgia, care vineri, cu 14% rată de mortalitate, a devenit liderul în raport cu acest parametru static.ciliu/dsirbu

www.b92.rs – 18 aprilie