Guvernul ar putea clarifica, săptămâna viitoare, decizia privind șomajul tehnic

Guvernul ar putea clarifica, săptămâna viitoare, decizia privind șomajul tehnic pentru bugetari, promovată de premier drept o formă de solidaritate cu sectorul privat. Chiar dacă bugetul are nevoie de fonduri, ideea pare să nu fie susținută de toți membrii Cabinetului și tocmai chiar de ministrul finanțelor publice.

Reporter: Petruţa Obrejan – Dacă în urmă cu aproape două săptămâni Guvernul lansa ideea intrării prin rotație în șomaj tehnic a angajaților din instituțiile bugetare și, mai mult, premierul Ludovic Orban îi atrăgea atenția ministrului muncii, Violeta Alexandru, să urgenteze elaborarea unui proiect de ordonanță de urgență, tot șeful executivului spunea recent că deocamdată măsura este în analiză.

În opinia premierului, măsura ar fi un semn de solidaritate cu angajații din mediul privat și ar fi benefică, atât pentru că s-ar reduce la maximum posibilitatea contaminării angajaților cu COVID-19, cât și din punct de vedere financiar, mai ales că veniturile bugetare se află pe o pantă descendentă.

Ludovic Orban: Deocamdată suntem într-o analiză a nivelului de încărcare pe fiecare sector din zona publică. Când vom lua o decizie, o vom face publică. Oricum, le mulțumesc încă o dată celor din sănătate care arată de multe ori eroism și devotament față de români. De asemenea să le mulțumesc celor din zona Ministerului Afacerilor de Interne, care sunt mobilizați la maximum și care trebuie să asigure respectarea tuturor regulilor impuse. De asemenea, celor din Apărare care au avut intervenții salutare oricând a fost necesar.

Reporter: Pe de altă parte, faptul că nu s-a luat o decizie ar fi și pentru că mai mulți membri ai Cabinetului, printre care și ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, s-ar opune unei astfel de măsuri. De altfel, acesta spunea recent la un post de televiziune că este nevoie de fiecare om din administrația publică și că știe discuțiile din spațiul public, însă în acest moment nu susține această măsură.

Florin Cîţu: Nu există aşa ceva în discuție, la Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva eu aş susţine în acest moment. Este nevoie de fiecare om în administraţia publică, există scheme de telemuncă și în Ministerul Finanţelor Publce, din primul moment, dar acestea au fost scheme pe care le-am făcut pentru că aveam nevoie de două, trei echipe.

De exemplu, sistemul de plăţi este vital pentru această economie. Acolo, am două-trei echipe de oameni care lucrează în diferite locuri ca să ne asigurăm că dacă, Doamne fereşte, se întâmplă undeva să existe un caz, să putem să avem alte două echipe. Sunt… și așa, în tot Ministerul Finanţelor Publice, pentru că este important să ne finanțăm la timp, ca banii să ajungă la timp și în sectorul privat, prin şomaj tehnic şi către companii, facturile să fie plătite la timp, dar şi către medici şi profesori şi poliţişti.

Reporter: Pe de altă parte, șeful executivului spunea că prevederile viitorului proiect de ordonanță de urgență nu se vor aplica și angajaților din Ministerul de Interne, Ministerului Apărării sau Ministerul Sănătății, dar nici cadrelor didactice./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 aprilie