2020. április 21.

A kormány Stratégiai Kommunikációs Csoportjának közleménye a koronavírus-helyzetről

A mai napig Romániában 9.242 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak hivatalosan. Közülük 2.153 meggyógyult és elhagyta a kórházat; 387 személy meghalt; az intenzív osztályokon 245 beteget ápolnak.
Jelenleg 13.372 személy van intézményes karanténban és 41.136-an otthoni elkülönítőben vannak, folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt.
Eddig 101.552 szűrővizsgálatot végeztek el.
Az elmúlt 24 órában 341 hívás érkezett a 112-es segélyhívó számra és 1465 a 0800.800.358-as zöld számra. (Rador Hírügynökség)

Újabb erőszakos konfliktusok voltak hétfő este

Ezúttal a Brassó megyei Feketehalom településen, egy romák által lakott városnegyedben lángoltak fel az indulatok. A helyi rendőr-felügyelőség szerint az összecsapásokban hat személy megsérült, köztük a helyi rendőrség két, az országos rendőrség egy tagja és egy csendőr. A helyi rendőrség szóban forgó két tagja elsőkként érkeztek a helyszínre és megpróbálták szétválasztani a verekedőket. A helyi sajtó szerint a rendőröket lapáttal ütötték fejbe a dulakodók. Az alpolgármester tájékoztatása szerint jelenleg nagyszámú rendfenntartó járőrözik a kerületben. Az elmúlt napokban több hasonló incidensre került sor Brassó és Ilfov megyékben, valamint Ploieşti-en, Vajdahunyadon, a főváros Rahova és Ferentari negyedeiben. (Rador Hírügynökség)

Különleges műtétre került sor a Iaşi-i Idegsebészeti Kórházban

Egy 65 éves, új típusú koronavírus-fertőzött nőt agydaganattal műtöttek meg. A beavatkozást végző hét egészségügyi alkalmazott teljes védőfelszerelést viselt annak érdekében, hogy elkerüljék a fertőzést. Az orvosok szerint a műtétet nem lehetett tovább halasztani. A beavatkozás sikeres volt – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Cristina Vartolomei, helyi tudósító. (Radio România Actualităţi)

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések kiértékelésére kerül ma sor a Cotroceni-i Palotában

A gyűlést 12.30-ra hívta össze Klaus Iohannis államfő. A megbeszélésen jelen lesznek Ludovic Orban miniszterelnök, a belügyi, pénzügyi, honvédelmi, gazdasági, egészségügyi, munkaügyi és közlekedésügyi tárcák vezetői, továbbá Raed Arafat, a Sürgősségi Esetek Ügyosztályának vezetője. A tanácskozás után az államfő sajtóközlemény kiadását ígérte. (Rador Hírügynökség)

Fokozatosan újraindul a termelés a Dacia személygépkocsi-gyár Mioveni-i gyárában

Egyelőre önkéntes alapon térhetnek vissza az alkalmazottak a munkahelyeikre. A cég bejelentette, hogy a termelés szüneteltetése idején foganatosítottak egy sor intézkedést, amelyek célja az volt, hogy növeljék az alkalmazottak biztonságának mértékét. Ezekről tájékoztatást kapnak azok, akik visszajönnek dolgozni, ugyanakkor ismertetik velük azokat a szabályokat, amelyeket biztonságos munkavégzésük érdekében be kell tartaniuk. Az „Automobile Dacia” Mioveni-i gyára március közepén függesztette fel a termelést és küldte kényszerszabadságra alkalmazottait a koronavírus-járvány miatt. Ami a craiovai Ford autógyárat illeti, annak tevékenységét az amerikai gyártó május 4-ig felfüggesztette a termelést valamennyi európai üzemében. (Radio România Actualităţi)

A 65 év fölöttieket nem fogják kiragadni családjaik köréből és önkéntes karanténba helyezni

A Nép Ügyvédje arra kérte a hatóságokat, hogy nyugtassák meg a lakosságot és adjanak biztosítékokat arra nézve, hogy a fent jelzett intézkedésre nem kerül sor. Az intézmény közleménye szerint az elmúlt két napban több száz idős ember kérte, hogy ne kerüljön sor erre a forgatókönyvre. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat, a Sürgősségi Esetek Ügyosztályának vezetője tegnap este cáfolták, hogy intézményes karanténba küldenék a 65 évnél idősebb személyeket. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador