2020. április 24

Klaus Iohannis és Ludovic Orban ellátogatott egy csarnokból ideiglenesen kialakitott egészségügyi központhoz

Klaus Iohannis államelnök és Ludovic Orban miniszterelnök pénteken ellátogatott egy bukaresti magánvállalat által felajánlott csarnokból ideiglenesen kialakitott, 350 ágyas egészségügyi központhoz, ahol koronavirussal fertőzött betegeket kezelnek, akiknek állapota nem kritikus. A látogatás végén az államelnök méltatta a magánszférából érkezett kezdeményezést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

A munkaügyi miniszter újabb társadalomvédelmi intézkedéseket jelentett be

A munkaügyi miniszter újabb társadalomvédelmi intézkedéseket jelentett be. Ugyanakkor közölte a temetkezési segély, a rokkantsági és az öröklési nyugdijak folyósitásának leegyszerűsitését. A szabályozásokat a kormány által elfogadott sürgösségi rendeletbe foglalták. A dokumentum  temetkezési segélyt irányoz elő a vészhelyzet alatt elhúnyt személyek hozzátartózóinak, még abban az esetbe is, ha az elhalálozás időpontjában az illető nem szerepelt a társadalombiztositási nyugdijrendszerben, azzal a feltétellel, hogy a vészhelyzetet megelőzően naptászerinti utolsó hónapban az elhúnyt valamennyi összegű járulékot befizetett e rendszerbe, mégha nem is az egész hónapra. A rokkantsági nyugdijba részesülő személyek esetében a vészhelyzet alatt felfüggesztik az orvosi vizsgálatok elvégzésével kapcsolatos határidőket és procedúrákat. (RADORHIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

A gazdasági miniszter szerint a világjárvány kihatott a román gazdaság egyharmadára

A koronavirus-világjárvány megviselte a román gazdaság egyharmadát, főleg az idegenforgalmat és az autóipart, magyarázta Virgil Popescu gazdasági miniszter a Bloomberg üzleti portálnak adott interjúban. Mint hozzáfűzte, Románia költségvetési hiánya nem lesz annyira nagy, mint amilyenre az európai szakértők számitanak. Virgil Popescu szerint az ipari termelést át kell szervezni, mivel a kormány figyelme arra a gazdasági ágazatokra összpontosul, amelyek jól teljesitettek az egészségügyi válság előtt is, azaz a energia, az olajipar és a védelem

területére. A Bloomberg üzleti portál újságirói közgazdász-szakértőkre hivatkoznak, akik szerint Románia azon európai országok egyike lesz, melynek gazdaságát a koronavirus a leginkább letarolja és az idei államháztartási hiány a GDP 7,5%-ra zuhan. (RADORHIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)

Ludovic Orban miniszterelnök a kijárási tilalom lazitása utáni intézkedéseket elemezte

Ludovic Orban miniszterelnök pénteken részt vett a romániai fertőző betegségek kezelésével megbízott műszaki-tudományos csoport ülésén, amelyen orvosokkal, szakemberekkel elemezte a kijárási tilalom május 15-re tervezett lazitása utáni szükséges intézkedéseket.”A korlátozó intézkedéseket nem lehet hirtelen felszabaditani. E tekintetben figyelembe vesszük a más európai országokban meghozott hasonló intézkedéseket is. Ami az iskolákat illeti, május 15-e után kötelező lesz a védőmaszk viselése. A vendéglők és kávézók újranyitása még vitatott kérdés, mivel ezekben a helyiségekben nem viselhető védőmaszk és a fertőzés kockázata igen nagy”, magyarázta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.24)