RTBF: Coronavirus în România: măști obligatorii începând de la jumătatea lunii mai

RTBF (Belgia), 22 aprilie 2020 – Purtarea măștii va deveni obligatorie în România în spațiile închise și în transportul public începând cu 15 mai, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis, care a anunțat primele măsuri de ieșire din izolare, în această țară mai puțin afectată de pandemia de coronavirus decât multe țări europene.
Această obligație va rămâne fără îndoială în vigoare până anul viitor „când pandemia va fi sub control și riscul de contaminare nu va mai exista”, a avertizat dl Iohannis după o întâlnire cu mai mulți membri ai guvernului.
România are în prezent 9.700 de cazuri confirmate de Covid-19 și 512 decese, dintre care circa 30 înregistrate în ultimele 24 de ore.
Potrivit șefului statului, restricțiile ce vizează libertatea de mișcare impuse la jumătatea lunii martie nu vor mai fi prelungile când va expira starea de urgență, pe 15 mai.
“Începând de la această dată vom putea să ne deplasăm fără a trebui să declarăm dinainte unde mergem și de ce”, a precizat el. Românii pot ieși în prezent pentru a munci, a face cumpărături esențiale, a merge la medic sau a-și ajuta rudele în vârstă și asta numai după ce au completat o declarație.
“Viața nu va reveni totuși la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii”, a avertizat dl Iohannis, precizând că această relaxare va trebui însoțită de o “mai mare responsabilitate față de persoanele vulnerabile”.
Elevii și studenții vor trebui să mai aștepte câteva zile până să știe la ce dată se vor putea întoarce la școală: “un plan concret” va fi anunțat în curând, la fel ca și măsurile care urmăresc relansarea economică.
În situația în care o întreprindere din două și-a redus sau oprit activitatea, constructorul auto Dacia (grup Renault), principalul angajator privat din România, și-a repornit marți producția.
https://www.rtbf.be/info/societe/detail_coronavirus-en-roumanie-masques-obligatoires-a-partir-de-la-mi-mai?id=10487391
Traducere: Gabriela Sîrbu