Ajutor de stat istoric de la guvernul francez pentru companiile Air France şi Renault

Guvernul Franței are în vedere un ajutor de stat istoric de miliarde de euro pentru salvarea a două companii-gigant, Air France și Renault, afectate de criza economică provocată de pandemia de coronavirus.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Daniela Coman – Compania Air France va primi 7 miliarde de euro împrumuturi garantate de statul francez pentru a se redresa după criza sanitară, iar deocamdată nu se pune problema naționalizării sale – a anunțat ministrul economiei și finanțelor, Bruno le Maire.
La rândul său, guvernul Olandei promite un ajutor cuprins între 2 și 4 miliarde de euro pentru compania KLM, parte a grupului a aerian Air France-KLM. Guvernul francez subliniază însă că nu este vorba de un cec în alb pentru Air France.
Bruno le Maire: Am fixat niște condiții pentru Air France – în primul rând de rentabilitate, pentru că ajutorul este din banii francezilor, şi apoi condiții ecologice. Trebuie să devină compania aeriană cea mai respectuoasă cu planeta. Așteptăm de la Air France un plan de reducere a emisiilor de dioxid de carbon și de transformare a flotei sale astfel încât să fie mai puțin poluantă și să producă mai puțin zgomot.
Reporter: Statul francez pregătește un ajutor similar de aproximativ 5 miliarde de euro pentru producătorul auto Renault. Închiderea întreprinderilor sale din Europa, din India și America de Sud din cauza epidemiei a fost urmată de prăbușirea vânzărilor. Săptămâna aceasta, unele uzine au fost repornite, celelalte urmând să-și reia treptat activitatea. Statul francez deține 14,3% din capitalul Air France și 15% din cel al Renault./cvanatoru

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 aprilie)