Nava spaţială Progress MS-14 a stabilit un nou record pentru durata de zbor

Nava de transport spaţială Progress MS-14 a stabilit un nou record pentru cea mai scurtă durată de zbor efectuată către Staţia Spaţială Internaţională, ISS, a anunţat directorul Roskosmos, Dmitri Rogozin, pe Twitter. Zborul a durat 3 ore şi 20 de minute. Joncţiunea dintre nava spaţială Progress MS-14 şi ISS a avut loc cu succes.
„Vehiculul de transport Progress MS-14 a demonstrat cea mai rapidă durată de zbor de la Pământ către ISS, ajungând în doar 3 ore 20 de minute”, a scris pe pagina sa de Twitter directorul general al Roskosmos Dmitri Rogozin.
„A avut loc joncţiunea! Întregul zbor a durat 3 ore 20 de minute. Acesta este cel mai bun rezultat din istoria tuturor zborurilor cu echipaj”, a mai scris el.
Recordul precedent era deţinut de Progress MS-12, care a ajuns către ISS în 3 ore şi 19 minute. După cum a explicat sâmbătă directorul Roskosmos, de fapt, atunci zborul a durat cu 30 de secunde mai mult.
Nava spațială Progress MS-14 a fost lansată pe 25 aprilie la ora 04:51, ora Moscovei, de pe cosmodromul Baikonur, folosind vehiculul de lansare Soiuz-2.1a, care a fost botezată racheta Victoriei. Ea a ajuns la ISS, potrivit unei scheme în trei etape și s-a fixat de compartimentul de comandă al modulului Zvezda. Start-up-ul a fost dedicat celei de-a 75-a aniversări a victoriei obţinute în cel de-al Doilea Război Mondial. Un simbol aparte a fost logo-ul aniversar, aplicat rachetei, precum și panglica Sf. Gheorghe și ordinele din cel de-al Doilea Război Mondial./vdraguta/ilapadat

(Agenţia de presă TASS – 25 aprilie)