Relaxarea restricțiilor ar urmă să vină cu alte măsuri în compensare pentru reducerea riscurilor de transmitere a noului virus

Relaxarea restricțiilor după 15 mai ar urmă să vină cu alte măsuri în compensare pentru reducerea riscurilor de transmitere a noului virus. De exemplu, toți angajații ar putea să fie triați la sosirea la locurile de muncă și elevii ar putea să fie termoscanați când vin la școală, a spus ieri premierul Ludovic Orban. Sunt planuri analizate de guvern, alături de epidemiologi pentru zilele după ce se vor relaxa restricțiile luate prin ordonanțe militare. Ar răma să fi redeschise parcurile, dar nu și terasele sau restaurantele. Petruța Obrejan a urmărit subiectul și are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Fie că este vorba de redobândirea libertății de circulație, de redeschiderea școlilor, fie de reluare a transportului public, fiecare măsură de relaxare viitoare trebuie analizată temeinică pentru a se limita cât mai mult posibil riscul îmbolnăvirii populației cu COVID-19, spunea premierul Ludovic Orban după o reuniune cu specialiștii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Ludovic Orban: De exemplu, posibilitatea realizării unui triaj la locul de muncă sau la școală prin intermediul termometrelor electronice. Sigur că și aici pentru a putea pune în aplicare o astfel de măsură e nevoie de o dotare a companiilor, a instituțiilor publice, a tuturor categoriilor, astfel încât să se poată lua temperatura când vine omul la muncă.
Reporter: Termoscanarele ar putea fi folosite în viitor nu numai la venirea pasagerilor în aeroporturi, ci și la plecare, a mai spus premierul.
Ludovic Orban: S-au discutat cu o serie de alte lucruri. Posibilitatea să se permită pescuitul sportiv, sigur individual, în anumite condiții. Nu au fost decizii. Prakti, se va face în jurul fiecărei măsuri o analiză foarte serioasă și în momentul în care vom avea garanția că putem să eliminăm o restricţie o vom anunța, cu un anumit interval înainte, astfel încât să existe o pregătire a cetățenilor sau a diferitelor categorii de cetățeni pentru ridicarea restricției respective.
Reporter: În cazul în care școlile vor reîncepe după 15 mai, guvernul ar fi cel care trebuie să asigure măștile de protecție pentru toți elevii și studenții, care nu ar avea posibilitatea să le procure, a mai spus premierul Ludovic Orban, precizând că și în acest caz nu sa luat nicio decizie, totul fiind la nivel de discuție.#HUN/ilapadat

 

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 aprilie)