Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin un patruped. Este firesc, așadar, ca dragostea pentru animăluțe să se răsfrângă asupra a tot ceea ce ne înconjoară, și, implicit, asupra spațiului de locuit. Fie că este vorba de căței, pisici, iepuri, hamsteri sau porcușori de Guineea locuințele parcă nu ar fi la fel de pline de voioșie fără existența unui animăluț de casă.

Efectele benefice ale animalelor de companie

S-a analizat și s-a dezbătut foarte mult pe tema modului în care animalele de companie influențează în mod pozitiv comportamentul și activitățile zilnice ale oamenilor, acestea având o vădită putere benefică, mai ales asupra copiilor și a persoanelor în vârstă. Relaxarea și buna dispoziție, crerea unor condiții prielnice pentru o mai bună învățare, deprinderea cu obiceiuri sănătoase și îmbunătățirea atmosferei generale sunt doar câteva dintre efectele benefice ale animalelor de companie asupra stării noastre de sănătate. Efectul calmant al animalelor are și o aplicare mai generală, în sensul că oferă protecție împotriva singurătății, a depresiei și anxietății persoanelor, care în funcție de anumite circumstanțe, devin vulnerabile la aceste emoții. Majoritatea copiilor învață cu adevărat cine sunt și ce rol au în societate cu ajutorul necuvântătoarelor, acestea permițându-le să afle cât de speciali, sociabili și utili pot fi.
Totodată, animalele de companie își motivează proprietarii să participe la mai multe activități decât în mod obișnuit, iar în cazul câinilor, chiar să practice exerciții fizice regulate. Pentru tinerii căsătoriți care se bucură de prezența animalelor în propria casă, este un lucru obișnuit, ca prin grija pe care o poartă ”copilului” lor blănos să obțină o perspectivă asupra responsabilităților, ”parteneriatului” și chiar a geloziei care pot surveni odată cu apariția unuia adevărat.
Fără ca măcar să-și înțeleagă propriul rol în viețile noastre, animalele sunt atente, amuzante, jucăușe și altruiste, oferind necondiționat bucurie și alinare și stârnind veselie și voie bună. Nu ne judecă și nu ne ceartă, ba mai mult, declanșează amintiri pozitive, produc o mai bună funcționare emoțională, sporesc stima de sine, ne ajută să înțelegem nevoile și sentimentele celorlați și ne învață ce înseamnă compasiunea și empatia. Animalele de companie au efecte benefice atât asupra corpului cât și a sufletului, influențând în mod pozitiv chiar și o serie de afecțiuni medicale, ca tensiunea arterială, nivelul de colesterol, problemele cardiovasculare, depresia asociată cu boli grave, îmbunătățind rata de însănătoșire după un atac de cord.
Din punct de vedere psihologic și emoțional, animalele de companie oferă un motiv în plus pentru a trăi și ne ajută să ne concentrăm și asupra altor ființe decât noi înșine. Auto-absorbția este un prejudiciu grav adus sănătății. Ne vom simți mult mai bine când vom fi conștienți că un alt suflet depinde de noi, mai ales atunci când cei din familie nu ne mai calcă pragul. Prietenii „umani” ne pot judeca, uneori chiar aspru, în timp ce amicul patruped ne va accepta exact așa cum suntem în fiecare moment al vieții petrecute împreună.

Influența animalelor de companie asupra spațiului de locuit

Cu toate acestea, pe lângă starea fizică și emoțională, animalele de companie ar trebui să influențeze și proiectarea unei locuințe, dar și achiziționarea mobilierului. Un spațiu destinat câinilor, pisicilor, peștilor, reptilelor, hamsterilor sau altor animale cu care alegeți să conviețuiți, trebuie integrat în amenajarea interioară, în stilul de design și în funcționalitatea spațiului. Asemenea oamenilor, și animalele au nevoie de un loc în care să mănânce, unul de siestă și somn, și unul de joacă. Astfel, când vă amenajați locuința luați în calcul și intrarea, mai devreme sau mai târziu, în posesia unui animăluț de casă. De exemplu, trebuie să știți că pisicile adoră să stea ore-n șir la fereastră, așadar indicat ar fi să aveți o canapea sau un fotoliu cu perne dintr-un material rezistent, de preferat imitație de piele, care să nu adune păr. Oricare ar fi animalul de casă îndrăgit, în fiecare situație el este considerat un adevărat membru al familiei, cu drepturi la spațiu și confort specific. Mergând pe premisa că achiziționarea unui animăluț presupune responsabilitate, atenție și grijă permanentă, și nu un chin în plus, nevoia de a adapta o parte din spațiul locuinței la necesitățile animăluțului este mai mult decât o condiție firească. Includerea unui companion cu patru lăbuțe poate fi destul de ușoară și distractivă dacă este făcută cu mult bun gust.
Chiar dacă animalele de companie pot provoca un adevărat haos, din fericire, în aceste zile nu trebuie să alegem practicul în defavoarea stilului, ci le putem avea pe amândouă. Prevăzători din fire, designerii de interior au făcut loc, treptat, printre preocupările lor și acestui interes deosebit pentru animale, integrând în habitatul uman, cât mai estetic și mai funcțional cu putință, și un habitat pentru unul sau mai mulți membri ai regnului animal, fără ca economia spațiului să aibă de suferit din pricina… diversității biologice din casă. Așadar, o amenajare armonioasă şi elegantă poate merge lejer mână în mână cu confortul animalului dvs., dacă veți ţine cont de câteva trucuri simple şi bine gândite, făcând alegeri corecte care vă pot scuti de stres şi muncă.

Nu investiți în textile scumpe, ci faceți alegeri inteligente
* Animalele de companie și-au făcut dintotdeauna loc în casele noastre, dar tendința actuală de decorare având permanent în minte eventuala lor prezență nu poate semnifica decât un singur lucru – confort și comoditate.
* Pentru stăpânii de animale una dintre cele mai mari şi recurente probleme este starea covoarelor. Prezenţa unui animal în casă va însemna diverse mirosuri, păr, eventuale distrugeri şi posibile pete.
* Nu are rost să investiți în covoare luxoase, cu design complex şi un preţ pe masură. Indiferent de specia sau rasa animalului de companie, alegeți covoare cu fire scurte, pentru a evita distrugerea lor, şi cu imprimeuri cât mai mici, pentru a camufla petele. Aceste covoare sunt mai uşor de curăţat, mai greu de destrămat şi, dacă optați şi pentru culori mai închise, eventualele pete vor fi cu atât mai greu de observat. Bineînţeles, igiena este esenţială, iar covoarele vor trebui supuse unor curăţări regulate.
* Dacă bugetul și timpul dvs. sunt destul de limitate, achiziționați covoare și țesături mai ieftine, care pot fi înlocuite cu ușurință.
* În ceea ce privește materialele, evitați plușurile sau catifeaua, întrucât, credeți-ne, nu veți dori să aspirați sau să curățați toată ziua tapiseria mobilei.
* Uitați de mătase, catifea și alte materiale care se murdăresc și se pătează ușor. Puteți folosi cu mare încredere cryptonul, o țesătură sintetică, aproape indestructibilă, care rezistă la pete, la mirosuri, la bacterii și mai ales la lăbuțele pline de noroi.
* Alegeți canapele din microfibră, rezistente la pete, ușor de curățat și, pentru a fi siguri că în câteva luni nu trebuie să achiziționați altă canapea, optați pe cât posibil pentru un model cu husă detașabilă.
* Indiferent de preferinţe, recomandarea generală ar fi să renunțaţi la fotoliile şi canapele din piele naturală, acestea fiind preferate de animalele energice. Recurgeți la un mobilier durabil pentru camera de zi, din materiale de culoare închisă, ușor de curățat.
* Evitați covoarele cu fir lung și alegeți-le pe cele cu țesătură plată, confecționate din fibre sintetice, ușor de întreținut.
* Mocheta nu este o opțiune viabilă pentru stăpânii de animale de companie, întrucât absorb mirosurile, strâng blana animalelor și se pătează foarte ușor, iar o mochetă este dificil de înlocuit.
* Dacă doriți, totuși, să folosiți covoare, alegeți materiale care se pot curăța cât mai des și mai ușor.

Optați întotdeauna pentru materiale și finisaje cât mai rezistente
* Fie că este vorba de obiectele de mobilier, de covoare, draperii sau podele, alegerea materialului este importantă atunci când împărțiți locuința cu un animal.
* Evitați pardoselile din materiale preţioase, cum ar fi parchetul de bambus care se zgârie foarte ușor, şi optați, în schimb, pentru lemn masiv, parchet laminat sau plăci ceramice, pentru a sta fără grija zgârieturilor.
* Când vorbim de pardoseala locuinței, linoleumul ar trebui și el exclus din start. Cel mai bine ar fi să utilizați gresia, mozaicul sau piatra naturală, deoarece sunt mult mai ușor de curățat și întreținut.
* Este de preferat să folosiți pentru pardoseală finisaje ușor de întreținut și cu o rezistență sporită la trafic. * Dacă aveți un câine de talie mare, iar interiorul nu este prea generos, este de preferat să nu aglomerați spațiul cu piese de mobilier, mai ales dacă acestea nu vă sunt imperios necesare.
* Pentru draperii, cuverturi şi feţe de pernă este bine să evitaţi materialele cu textură satinată, pe care orice fir tras va deveni un punct de interes negativ.
* De asemenea, acordați o atenție deosebită obiectelor fragile de pe mese sau alte piese joase de mobilier, pentru că, în funcție de talia animalului de companie, acestea se pot sparge sau deteriora într-o clipită.
* Alte aspecte includ utilizarea pentru pereți a unei culori de vopsea lavabilă satinată. Un perete alb va deveni gri, atunci când câinii îl vor ”lustrui” cu blana lor.
* Asigurați-vă că mobila este suficient de stabilă și bine fixată și de asemenea, aveți grijă să aibă muchii rotunde, nu colțuri ascuțite.
* Dacă bucătăria dvs. include dulapuri cu mai multe sertare extensibile în partea de jos, cu atât mai bine. Unul din ele poate deveni locul bolurilor cu hrană și apă ale animalului de companie.
* Reutilizați o comodă sau o noptieră mai veche pentru a-i construi animăluțului un pat confortabil de mici dimensiuni.
* Puneți pătuțul patrupedului într-un loc unde să vă poată vedea tot timpul, indiferent că gătiți sau vă uitați la TV, dar care să îi și permită accesul ușor la spațiul lui preferat de joacă. Este important ca acesta să se simtă aproape de dvs., dar nici să nu fie tentați să se așeze pe scaun sau pe canapea. Astfel veți prelungi durata de viață a pieselor de mobilier.
* Orice animal de companie ar trebuie să aibă un pătuț numai al lui, așadar atunci când i-l cumpărați, fiți atenți să îl asortați la mobila și decorațiunile din casă. În magazinele de specialitate oferta este una extrem de variată, găsindu-se numeroase modele și culori, de la perne, la coșuri și chiar mini-paturi.
* În zilele noastre există mult mai multe opțiuni elegante, care se vor potrivi foarte bine cu decorul general, acest lucru fiind valabil și pentru piesele de mobilier specifice animalelor de companie, cum ar fi pătuțuri și lădițe. O casă elegantă inspirată după nevoile patrupedelor nu trebuie să fie neapărat și una scumpă.
* De exemplu, lădițele cu finisaje din lemn de culoare închisă sau cele în combinații de lemn cu metal vor doza cu bun gust orice stil de design, în comparație cu un recipient de plastic nefinisat și evident mai puțin aspectuos.
* Patul câinelui poate fi format dintr-o singură pernă supradimensionată în ton cu spațiul în care alegeți să o plasați.
* De la mobilier și până la accesorii pentru animale de companie, universul interior are o multitudine de opțiuni de decorare, care vor face din casa dvs. un cămin numai bun și pentru prietenul blănos.
* Amestecați în mod adecvat accesoriile pentru animale cu decorul casei dvs. și veți obține un aspect cursiv al locuinței. Puteți chiar asorta lenjeria de pat sau cuvertura cu păturica din cuibul patrupedului.
* Anumite rase de câini, indiferent de cât de riguroși sunteți în privința toaletării lor, au nevoie de o întreținere specială și implicit de un spațiu destinat perierii. Asigurați într-un sertar un organizator unde să păstrați toate lucrurile animăluțului, de la jucării până la produse de igienă. Ideal ar fi să-l amplasați aproape de intrarea în casă, astfel încât să vă fie mai ușor să vă curățați patrupedul când vă întoarceți de la plimbare, pentru a evita murdărirea pardoselii.
* Pisicile adoră să se scarpine de anumite suprafețe și la diferite medii înclinate, așadar, încercați diferite materiale, cum ar fi carton, covoare, rogojini, sisal, lemn și plută – și vedeți ce le place.

Fiți foarte atenți la alegerea culorilor
* Poate pentru cei care n-au avut niciodată un animal în casă sfatul referitor la alegerea culorilor va părea uşor bizar, dar animalele năpârlesc iar măcar de câteva ori pe an proprietarul animalului va avea totul, de la covoare la haine, pline de păr. De aici reiese şi importanţa alegerii unor culori potrivite.
* Chiar dacă veți folosi tot timpul o perie sau o rolă specială, părul va apărea ca din senin, chiar imediat după momentul curăţeniei.
* O soluţie la această problemă, în afară de o curăţare obsesivă, este să asortați culorile covoarelor şi accesoriilor textile cu blana animalului. Dacă, de exemplu, aveți un animal alb, ar trebui să evitaţi negrul şi nuanţele prea închise, din pricina contrastului. Și bineînțeles, va trebui să optați pentru materiale mai închise la culoare dacă aveți un animal negru sau maro. În plus, la mascarea smocurilor de păr vă poate ajuta şi alegerea unor textile cu imprimeuri mai mici și dese.
* Luați în considerare trăsăturile specifice animalului dvs. de companie și alegeți obiectele în funcție de ele.

Renunţați la decorarea cu accesorii mici şi multe, adaptând în permanență spațiul la nevoile animăluțului
* De la obiectele decorative minuscule pot porni un număr semnificativ de tragedii, aşa că ar fi mai bine să le evitaţi. Ele pot fi înghiţite, ronţăite, sparte, deranjate sau furate şi ascunse pe sub canapea sau covoare.
* Puteți alcătui, în schimb, compoziţii interesante şi personale din obiecte mai mari, iar partea cea mai bună este că vor fi şi mai uşor de curăţat.
* Un spațiu sufocant v-ar putea stresa destul de rău companionul, iar starea sa de anxietate se va răsfrânge mai devreme sau mai târziu și asupra dvs.
* Pentru a preveni şi mai eficient posibilele dezastre, ar fi bine să amplasați aceste obiecte decorative în locuri mai înalte, unde animalul nu poate ajunge.
* Pentru mulți iubitori de animale de companie, este incredibil de tentant să cumpere orice obiect adorabil, orice bagatelă legată de bunul trai al patrupedelor. Dar prea multe elemente nu vor face altceva decât să copleșească o temă de design interior.
* Trucul este să alegeți piese semnificative și relevante pentru stilul dvs. de viață. Atunci când decorați cu accesorii pentru animalele de companie, mai puțin înseamnă mai mult.
* Unul dintre motivele pentru care pisica adoră să zgârie canapeaua este pentru că aceasta are impregnat parfumul dvs. Dar puteți capitona canapeaua, mai ales la mânere, cu un ”delicios” material răzuibil. Dacă, totuși pisica își va ascuți ghearele în mod constant pe tocul ușii de la dormitor, ați fi în pierdere să nu-i plasați în acel loc materialul pentru tocit unghiuțe.
* Dacă aveți o pisicuță mai neastâmpărată dar doriți să păstrați canapeaua (aproape) intactă, trebuie să-i amenajați un loc special unde să-și ascută gheruțele. Ați putea folosi chiar un trunchi de copac pe care să agățați niște jucării sau de ce nu, să îl pictați într-o culoare vie, care să-i atragă atenția. Apropo, știați că pisicuțele pot distinge culorile, în timp ce cățeii văd bicolor?
* Construiți-le un panou de perete pe care să se cațere în voie. Nu uitați niciun moment că atunci când intră într-o cameră, pisica va explora metri pătrați întregi, ceea ce înseamnă nu doar podeaua, nu doar nivelul canapelei, ci și pereții.
* Profitați, așadar, de faptul ca pisicilor le place să fie mângâiate și prindeți de muchia unui perete sau de marginea culcușului lor niște perii. Astfel, ori de câte ori vor trece pe acolo, cu siguranță își vor netezi singure blănița.
* Pentru a le potoli pofta de cățărat, puteți realiza pe un perete câteva rafturi asimetrice, fără a expune însă nimic pe ele pentru ca pisicuța dvs. să se poată urca nestingherită. Pentru un efect vizual mai puternic puteți realiza o pictură murală sau puteți expune fotografii.
* Dacă adăugați rafturi, scări, pomi pentru joacă sau panouri de cățărat, veți crește considerabil în ochii lor.
* Expunerea unor fotografii cu animalul dvs., coșurile de depozitare pentru jucării, lesa și alte obiecte dragi pot fi integrate cu succes într-o amenajare cu stil.
* În mare parte, animalele de companie își fac de cap în lipsa dvs. De aceea este foarte probabil să găsiți ușa zgâriată de câinele nerăbdător să fie plimbat în parc. Evitați acest aspect deloc plăcut, agățând de mânerul ușii o folie din plastic.
* Indiferent cu ce fel de animăluț decideți să vă „împroprietăriți”, trebuie să aveți întotdeauna un lucru foarte clar în minte: pisicile nu sunt câini și nici invers.
* Pisicilor nu le prea pasă dacă vă place sau nu ce fac. Ele vor face oricum. Nu vin precum cățeii cu mingea în gură fericiți că au putut să o recupereze. Nu pentru asta există ele! Trebuie să lăsați toate orgoliile la o parte dacă vreți să aveți o relație bună cu felina dvs. Trebuie să faceți un compromis pentru o conviețuire încununată de succes. Dacă nu fac pe speologii pe sub pat sau pe partea de deasupra vreunui dulap, se cuibăresc în te miri ce loc de prin casă. Un cocon poate fi orice, de la o pungă de hârtie la o cutie de carton sau chiar un pantof.
* A vă ”pisifica” locuința presupune nu atât o cheltuială în plus, cât multă îndemânare și timp – adică un pic de bricolaj. Nu trebuie să cumpărați nimic, trebuie doar să rearanjați ce aveți deja.
* Înainte de a aduce modificări casei, trebuie să înțelegeți comportamentele de bază ale pisicii prin simpla ei observare, aprofundând adevărata lor natură, instinctele și nevoile lor. Unele sunt mai sociabile și mai încrezătoare, altele din contră mai fricoase, evitând confruntările directe, dar majoritatea sunt gata de atac. Multe pisici sunt un amestec al celor trei tipuri.
* Marcarea teritoriului are de-a face exclusiv cu mirosurile. Pisicilor le place să-și amestece aroma lor cu a dvs. Oamenii se întreabă adesea de ce pisica preferă să stea pe puloverele stăpânilor. Pentru că au parfumul lor pe ele. De ce doresc să stea cât mai mult în dormitor? Pentru că acolo mirosul este cel mai puternic. Puneți-le la dispoziție jucării de pluș, pernuțe, pături și mochete pe care să le marcheze. Nu așteptați să o facă ele singure pe unde apucă.
* Cu puţină grijă şi “premeditare”, locuinţa poate deveni o oază atât pentru dvs., cât şi pentru animalul de companie. O amenajare corectă şi bine gândită a spaţiului vă poate chiar ajuta să vă îngrijți mai bine animalul şi să aveți mereu parte de o atmosferă chic, fără riscul ca mobila să fie distrusă.

Plante sigure pentru animalele de companie
* Iubitorii de animale știu deja faptul că plantele care decorează locuințele pot reprezenta o problemă pentru animăluțele lor.
* Există, totuși, o varietate de palmieri pentru interior care sunt ușor de îngrijit și care nu reprezintă un pericol pentru prietenii patrupezi, tentați să-l (de)guste. Dacă sunteți la început de drum în domeniul plantelor și nu aveți prea mult timp pentru îngrijirea lor, palmierul Areca și bambusul sunt alegerile ideale.
* Pentru cei care doresc o pată de culoare în casă, ar fi bine să alegeți violetele africane, ale căror petale pot avea nuanțe de la roz deschis până la albastru sau chiar violet. Dacă puteți găsi un loc cu soare, dar nu direct, vă veți bucura ani la rând de violetele africane.
* Datorită tulpinii înalte, Pachira Aquatica (Arborele banilor) se află în topul preferințelor celor care au animale de companie. Cei care au căței sau pisici sunt în sfârșit multumiți de faptul că există o plantă care să le poată decora locuința amenințată de puternicul câine sau de firava pisicuță.
* Există o mulțime de alte opțiuni sigure pentru a vă decora căminul cu plante non-toxice pentru animalele de companie cum ar fi: Tradescantia Zebrina (cunoscută și sub numele de planta telegraf), Nephrolepis (sau feriga sabie), Clorophitum (planta păianjen), Hoya (floarea de ceară) sau Epipremnum.
* Plantele oferă o atmosferă caldă și primitoare oricărei locuințe, însă multe dintre acestea pot pune în pericol viața animalelor de companie. Iată o listă de plante pe care nu ar trebui să le țineți în casă dacă aveți câini sau pisici: aloe vera – poate provoca vomă și diaree, iedera – poate duce la vomă, tulburări de respirație, convulsii, paralizie, chiar comă, azalee – este periculoasă atât pentru oameni, cât și pentru animale, dacă este înghițită, narcisele – pot cauza convulsii, ritm cardiac accelerat şi vomă, mușcate – în funcție de cantitatea ingerată, pot apărea diferite simptome ca lăcrimare, dilatarea pupilelor, reacții cutanate care se manifestă prin prurit, tulburări nervoase, liliac – poate cauza iritație nazală și o stare de alergie doar dacă este mirosit de animalul de companie, dar dacă acesta este digerat poate provoca probleme digestive și hipertensiune. Alte plante cu risc crescut de periculozitate sunt avocado, brândușa de toamnă, iris, gladiolă, lalea, leandru și primulă.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.medihelp.ro/blog/sanatate/4-beneficii-ale-animalelor-de-companie-pentru-sanatatea-ta/
https://www.csid.ro/lifestyle/casa-gradina-animale-de-companie/6-beneficii-ale-animalelor-de-companie-pentru-sanatate-16726234
https://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/studiu-beneficiile-animalelor-de-companie-asupra-copiilor-9841603

Beneficiile unui animal de companie


https://povesteacasei.ro/cum-sa-ti-amenajezi-casa-cand-ai-un-animal-de-companie/ https://www.spatiulconstruit.ro/articol/sunt-animale-de-casa-asa-ca-locuinta-e-si-pentru-ele.-amenajari-speciale/14311
https://cavaleria.ro/general/amenajezi-locuinta-cand-animal-companie/